Zlotul ar putea fi indeajuns de stabil pentru ERM2 in a doua jumatate a anului

Joi, 09 Iulie 2009, ora 11:41
1424 citiri
Zlotul ar putea fi indeajuns de stabil pentru ERM2 in a doua jumatate a anului

Zlotul ar putea fi indeajuns de stabil pentru a intra in anticamera zonei euro, ERM2, in a doua jumatate a lui 2009, a spus joi ministrul polonez de finante Jacek Rostowski, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Oficialii polonezi anuntasera initial ca Polonia va trece la euro in 2012.

"Pentru a intra in ERM2 nu trebuie sa intrunim criteriile tratatului de la Maastricht. Insa trebuie sa ne conformam cu criteriile pe care ni le-am impus", a spus Rostowski.

Ministrul de finante a spus marti ca se asteapta ca zlotul sa se aprecieze in 2009 si 2010, dupa ce a avut de suferit la finele lui 2008, din cauza aversiunii fata de risc a investitorilor. Unul dintre principalele obstacole privind intrarea in zona euro este raportul dintre datoriile guvernamentale si produsul intern brut.

Aceasta rata a fost de 3,9% din PIB in 2008, peste limita de 3% impusa de Comisia Europeana.

Rostowski a anuntat recent o crestere a deficitului bugetar din 2009, de la 18,2 miliarde zloti, la 27 miliarde zloti (5,9 miliarde euro), iar economia va creste cu 0,2%, mai putin decat se estimase anterior.

Guvernul polonez a redus deja, in februarie, cheltuielile bugetare, cu 19,7 miliarde zloti, din cauza crizei economice.

Rostowski nu prevede pentru 2009 o crestere a impozitelor, insa o astfel de masura este posibila in 2010.

Fondul Monetar International a estimat ca economia Poloniei se va comprima cu 0,5% anul acesta, sub asteptarile anterioare, in timp ce produsul intern brut va creste cu 1% in 2010.

De asemenea, institutia internationala a recomandat intr-un raport o alta relaxare a politicii monetare, dar a subliniat ca banca centrala va trebui sa ia in considerare efectele oricarei reduceri a dobanzii cheie asupra zlotului.

Asemenea multor state din UE, deficitul bugetar al Poloniei a crescut peste limita impusa de Uniune, in contextul in care recesiunea a scazut veniturile, iar masurile pentru sustinerea cresterii au redus bugetul de stat.

In 2008, deficitul public al Poloniei a fost de 49,5 miliarde zloti (11,25 miliarde euro), sau 3,9% din PIB. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#deficit, #economie, #euro, #polonia, #zlot , #Polonia