Tusk: Polonia va ramane campioana europeana la cresterea economica in 2010

Vineri, 20 Noiembrie 2009, ora 15:25
1206 citiri
Tusk: Polonia va ramane campioana europeana la cresterea economica in 2010

Premierul polonez Donald Tusk a declarat vineri ca Polonia, singura tara din Europa care si-a mentinut cresterea economica pe toata perioada crizei, isi va mentine in 2010 pozitia de lider al cresterii din Uniunea Europeana, relateaza AFP, citat de NewsIn.

"In acest an si in urmatorul vom ramane lideri in Europa. Acesta nu este un fenomen sezonier", a asigurat seful guvernului polonez, cu ocazia celei de-a doua aniversari a mandatului coalitiei liberale formate din Platforma Civica (PO) si Partidul Taranesc (PSL).

Potrivit Ministerului de Finante, produsul intern brut (PIB) polonez ar putea avansa cu 1% in 2009. In proiectul de buget pentru 2010, guvernul mizeaza pe o crestere economica de 1,2%. Potrivit estimarilor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), ce cuprinde 30 dintre cele mai bogate tari ale lumii, Polonia ar putea incheia acest an cu o crestere economica de 1,4%. OCDE mai estimeaza ca, in 2010, economia poloneza isi va accelera cresterea, cu 2,5%.

Uniunea Europeana a iesit oficial din recesiune in aceasta vara, iar oficialii de la Bruxelles se asteapta ca in 2010 sa obtina o confirmare a cresterii, de 0,7%. Pentru 2011, Comisia Europeana prevede o crestere medie de 1,5%. 

#Polonia, # criza, # economie, # UE , #Polonia