Poloniei i se cere socoteala pentru ca nu si-a platit pana acum constructorii de drumuri

Marti, 18 Iunie 2013, ora 08:20
2353 citiri
Poloniei i se cere socoteala pentru ca nu si-a platit pana acum constructorii de drumuri

Sase state din Uniunea Europeana cer explicatii Poloniei in legatura cu neplata a miliarde de euro pe care le-ar datora unor firme straine pentru lucrari de constructii de drumuri realizate in cadrul unui program partial finantat de Uniunea Europeana in aceasta tara.

Agentia nationala poloneza a drumurilor sustine ca de vina sunt contractantii, insa disputa risca sa strice reputatia Varsoviei la Bruxelles, care investeste sume uriase de bani in dezvoltarea infrastructurii rutiere si feroviare a Poloniei, informeaza Reuters.

Ambasadorii a sase state din Uniunea Europeana - Austria, Franta, Germania, Irlanda, Olanda si Portugalia - au semnat o scrisoare adresata vicepremierului si ministrului economiei polonez Janusz Piechocinski, in care afirma ca banii neplatiti subliniaza probleme fundamentale si sistemice in modul in care Polonia gestioneaza proiectele mari de inginerie.

"Acest fenomen pare sa fi atins un nivel care indica faptul ca sprijinul din partea guvernului polonez ar putea fi util in evitarea unor implicatii negative pentru imaginea mediului de afaceri din Polonia", se arata in scrisoare.

Valoarea sumei neplatite pe care o revendica firmele de constructii de la agentia de drumuri se ridica la circa 10 miliarde de zloti (3,15 miliarde de dolari), potrivit documentului, care numeste suma "neobisnuita si fara precedent" si ii cere vicepremierului sa investigheze aceasta afacere.

Printre firmele in cauza se numara Strabag si Alpine Bau din Austria, Bilfinger din Germania, SIAC, SISK si Roadbridge din Irlanda si Ferrovial din Spania.

Polonia este implicata intr-un program vast, partial finantat de UE, de a construi o retea moderna de autostrazi pentru a inlocui drumurile inguste si periculoase ramase din timpul regimului comunist.

Contractantii sustin ca agentia poloneza de drumuri, GDDKiA, nu i-a platit pentru unele tronsoane din autostrada, desi acestea au fost finalizate, si ca agentia a incasat obligatiuni depuse de ei drept garantie ca vor termina lucrarile.

Conducerea agentiei sustine, la randul sau, ca motivul intarzierii platii este faptul ca lucrarile executate de firme se afla sub standardele convenite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#constructie drumuri Polonia, #intarzieri plata Polonia, #fonduri europene Polonia , #Polonia