Polonia simte efectul crizei din Europa si va incetini cresterea in 2013

Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 08:38
3250 citiri
Polonia simte efectul crizei din Europa si va incetini cresterea in 2013

Polonia, singura tara din UE care si-a continuat dezvoltarea dupa declansarea crizei financiare mondiale in 2008, incepe sa simta impactul recesiunii din Europa, dar si al masurilor de austeritate bugetara care afecteaza consumul, anticipand incetinirea cresterii economice in 2013.

Proiectul de buget pentru 2013 prevede o crestere a PIB de 2,2%, fata de ritmul de 2,5% asteptat in acest an si avansul de 4,3% inregistrat in 2010, relateaza AFP.

Analistii sunt mai pesimisti, anticipand pentru anul viitor o crestere de 1,4%.

"Austeritatea bugetara, care are ca efect reducerea veniturilor in sectorul public, inghetarea pensiilor si limitarea investitiilor statului, a provocat o scadere importanta a consumului intern, acesta fiind principalul motiv al incetinirii cresterii economice", a declarat Konrad Soszynski, analist la banca BGZ, detinuta de Rabobank din Olanda.

El a aratat ca exporturile nu vor putea compensa declinul consumului, din cauza incetinirii cresterii economice in alte tari europene.

"Date recente au confirmat ca avansul economic a incetinit puternic. Credem ca cresterea va fi de 1% in 2013", a afirmat William Jackson, analist la Capital Economics.

In trimestrul al treilea, PIB-ul Poloniei a urcat cu 1,9% fata de intervalul similar din 2011, dupa un avans de 2,5% in trimestrul al doilea.

Rata somajului a crescut in noiembrie la 12,9%, de la 12,5% in octombrie si 12,4% in septembrie.

#Polonia crestere economica, #criza financiara UE, #incetinire crestere economie Polonia , #Polonia