Polonia nu a gasit cumparator pentru santierele navale de la Gdynia si Szczecin

Marti, 18 August 2009, ora 12:57
1795 citiri
Polonia nu a gasit cumparator pentru santierele navale de la Gdynia si Szczecin

Ministerul polonez al trezoreriei a anuntat marti esecul tentativei de a vinde santierele navale de la Gdynia si Szczecin, dupa ce cumparatorul acestora, provenit din Qatar, nu a virat banii in intervalul de timp convenit, informeaza AFP, citat de NewsIn.

In comunicatul oficial, ministerul a declarat ca "nu a primit fondurile promise de investitorul privat Stichting Particulier Fonds Greenrights pentru patrimoniul santierelor navale.

Santierele au fost vandute pentru suma de 364 milioane zloti (86 milioane euro), iar suma trebuia virata pana la data de 17 august. Autoritatile au identificat cumparatorul, acesta provenind din Qatar.

Bruxellesul a deschis in 2005 o ancheta privind ajutoarele oferite unui numar de trei mari santiere navale poloneze, din Gdansk, Gdynia si Szczecin.

Slawomir Nowak, un colaborator apropiat al primului ministru polonez Donald Tusk, a declarat marti ca guvernul va cere Bruxellesului un nou ragaz pentru a gasi un alt investitor.

La sfarsitul lunii iulie, Bruxellesul a garantat supravietuirea celui de-al treilea santier naval, cel din Gdansk, prin aprobarea unui ajutor de stat in valoare de 251 milioane euro, cerand in schimb restructurarea santierului.

Grupul ucrainean Donbass, care a cumparat santierul din Gdansk in 2007, prevede o reducere importanta a capacitatii de productie. 

 

#polonia, # cumparatori, # santier naval , #Polonia