Polonia mentine dobanda cheie la nivelul record de 3,5%

Marti, 25 Mai 2010, ora 17:31
1374 citiri
Polonia mentine dobanda cheie la nivelul record de 3,5%

Narodowy Bank Polski, banca centrala a Poloniei a anuntat marti ca va mentine rata dobanzii cheie la valoarea de 3,5% pentru a 11-a luna consecutiv, in incercarea de a stabiliza moneda nationala si a reduce efectele negative ale inundatiilor din ultima perioada asupra economiei, informeaza Bloomberg, potrivit NewsIn.

Autoritatile poloneze spera ca prin aceasta masura sa reduca riscul scaderii economice si al ratarii tintei inflatiei.

Repararea pagubelor masive cauzate de inundatiile de saptamana trecuta, care au ridicat cotele raului Vistula la cel mai mare nivel din ultimii 160 de ani, ar putea reprezenta o cheltuiala de peste 3 miliarde de dolari (circa 2,5 miliarde euro) pentru statul polonez, conform estimarilor guvernamentale.

In acelasi timp, cea mai mare economie emergenta a UE a asistat neputincioasa la devalorizarea zlotului, cu mult fata de monedele celorlalte state est-europene, pe fondul temerilor legate de efectul devalorizarii monedei unice in fata dolarului asupra exporturilor.

"Ne putem astepta la declaratii din partea Consiliului cu privire la amenintarile ce planeaza asupra cresterii economice", a declarat Ernest Pytlarczyk, seful departamentului de cercetari economice de la BRE Bank SA din Varsovia.

"Vor trebui sa explice daca sunt in continuare ingrijorati in legatura cu puterea zlotului, cum au spus dupa intalnirea din aprilie", a adaugat Pytlarczyk.

Zlotul polonez a avut o evolutie negativa in raport cu moneda unica europeana, fiind cifrat la 4,1747 zloti/euro marti, la Varsovia, in scadere cu 0,1% fata de 4,1717 zloti/euro, cotatia de dinaintea anuntului bancii centrale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#polonia, #dobanda, #cheie , #Polonia