Polonia intervine din nou in economie, dupa doua decenii de liberalizare

Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 17:35
1521 citiri
Polonia intervine din nou in economie, dupa doua decenii de liberalizare

Polonia a reinceput sa participe la reglarea economiei, dupa doua decenii de liberalizare totala, a spus ministrul economiei, Waldemar Pawlak, in contextul in care economia statului este singura care a crescut in primul trimestru, in Europa Centrala si de Est.

Oficialul polonez a spus ca statul trebuie sa fie mai puternic, deoarece economia de piata este incapabila sa isi regleze toate problemele. Acesta a explicat ca s-a ajuns intr-o situatie in care trebuie sa se revina la o balansare a participarii atat a sectorului privat, cat si a statului, unde trebuie pastrat un echilibru, pentru ca nu toate problemele pot fi rezolvate prin regulile pietei.

"Imi aduc aminte de o gluma foarte actuala. Pe vremea vechiului regim socialist, statul prelua bancile pentru a le ruina complet. Acum suntem exact in situatia inversa: preia bancile ca sa le faca profitabile", a spus acesta.

Polonia a afisat la finele lunii mai singura crestere a produsului intern brut (PIB), dintre cele 10 state est-europene membre ale UE, conform datelor publicate pana acum de acestea, economia fiind sprijinita de servicii si constructii.

Produsul intern brut al Poloniei a crescut cu 0,8% in primul trimestru al anului, comparativ cu perioada similara din 2008. Economia tarii a inregistrat un avans de 0,4% in primul trimestru al anului, raportat la trimestrul precedent.

Astfel, economia poloneza s-a dovedit rezistenta la conditiile dure impuse de criza financiara globala, spre deosebire de economiile Cehiei, Lituaniei si Ungariei.

Banca Mondiala a aprobat in iunie un program de creditare pentru Polonia, care se va intinde pe cinci ani, si considera ca finantarea ar putea ajunge la 4,5 miliarde dolari.

Strategia pentru 2009-2013 va ajuta Polonia in derularea unor programe cum ar fi cele din sectorul sanatatii, educatiei, protectiei sociale si transporturilor.

De asemenea, banii vor ajuta Polonia sa reformeze sectorul privat si sa rezolve problemele din domeniul schimbarilor climatice.

Fondul Monetar International a estimat ca economia Poloniei se va comprima cu 0,5% anul acesta, sub asteptarile anterioare, in timp ce produsul intern brut va creste cu 1% in 2010.

 

#polonia, # economie, # avans, # finantare , #Polonia