Polonia insista ca Romania sa adere la Schengen in 2011

Sambata, 21 Mai 2011, ora 00:28
1430 citiri
Polonia insista ca Romania sa adere la Schengen in 2011

Polonia va insista ca Romania si Bulgaria sa adere la Schengen in 2011, a declarat premierul polonez, Donald Tusk, dupa intrevederea pe care a avut-o la Varsovia cu seful Executivului bulgar, Boiko Borisov, informeaza agentia Focus citata de Mediafax. 

"Vom insista ca Bulgaria si Romania sa adere la Schengen in 2011", a subliniat Tusk.

In cursul intrevederii pe care a avut-o la Varsovia cu premierul bulgar Boiko Borisov, Tusk a apreciat ca Bulgaria indeplineste criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen.

Tusk a explicat ca Bulgaria si Polonia au prioritati si pozitii comune in problematica europeana.

Doua state membre Schengen au avut obiectii la proiectul de concluzii al Consiliului JAI privind aderarea Romaniei si Bulgariei, facand o serie de propuneri fara "a trece si o data clara, respectiv, fara a mentiona macar si anul 2011", a declarat, vineri, Florin Saghi, director in MAI.

La insistentele jurnalistilor, Saghi a refuzat sa spuna numele acestor state, dar a precizat ca este vorba despre "doua state membre din grupul celor patru".

El a explicat ca propunerile facute vizeaza proiectul de concluzii al Consiliului JAI privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

"Urmeaza sa fie discutat in grupurile de lucru, respectiv in grupul de evaluare Schengen, dupa aceea sa fie supus validarii in celelalte grupuri, terminand cu COREPER si introdus pe agenda Consiliului ministrilor JAI", a spus Saghi, explicand procedura in cadrul acestui proiect.

"Proiectul de concluzii nu trebuie confundat cu rapoartele vizitelor de evaluare. Acum este o sinteza a acestor rapoarte care constituie proiectul de concluzii. Rapoartele celor 7 vizite sunt trecute in rezumat si alcatuiesc proiectul de concluzii care in final spune: recomandam aderarea Romaniei si Bulgariei in cursul anului 2011 sau intr-o luna anume sau la o data ulterioara", a mai spus Saghi. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#schengen, #aderare schengen, #romania schengen, #bulgaria, #polonia , #Polonia