Polonia aloca zeci de milioane de euro pentru o noua tehnologie de exploatare a gazelor de sist

Miercuri, 22 Mai 2013, ora 11:59
1694 citiri
Polonia aloca zeci de milioane de euro pentru o noua tehnologie de exploatare a gazelor de sist

Centrul national de cercetare si dezvoltare al Poloniei a alocat intr-o prima etapa 121 milioane de zloti (30 de milioane de euro) pentru elaborarea in tara a unor tehnologii proprii pentru exploatarea gazelor de sist.

Finantarea este menita sa unifice eforturile oamenilor de stiinta si de afaceri polonezi in domeniul exploatarii industriale a gazului din zacaminte de sist, pentru a nu utiliza experienta exclusiva a SUA si Canadei. Mijloace de la buget au primit, in urma unui concurs, 15 de consortii de cercetare. La randul lor, ele vor trebui sa investeasca 25 de milioane de euro, informeaza Itar-Tass.

Conditiile geologice din Polonia se deosebesc foarte mult de cele din SUA. De aceea, este extrem de important sa fie gasite solutii proprii si elaborate tehnologii originale pentru extragerea gazelor de sist, subliniaza conducerea Centrului national de cercetare si dezvoltare al Poloniei.

In cadrul proiectului privind finantarea de la stat a cooperarii intre afaceri si cercetare in domeniul gazelor de sist este prevazuta desfasurarea unui alt asemenea concurs, pentru care cereri se vor primi din toamna. In total, in aceste scopuri au fost prevazute 60 de milioane de euro. De asemenea, firmele care vor primi bani de la stat vor putea obtine un credit si din partea Agentiei pentru dezvoltarea industriei, care are prevazute in acest scop 125 de milioane de euro.

Potrivit unor cercetari de ultima ora, volumul maxim al gazelor de sist de pe teritoriul Poloniei s-ar putea ridica la aproape 2 trilioane de metri cubi, din care pentru extractii industriale ar putea fi utilizate intre 346 si 768 de miliarde de metri cubi. Daca in Polonia se va reusi extragerea industriala a gazelor de sist, acestea vor ajunge tarii pentru 35-65 de ani.

Circa 20 de companii desfasoara in nordul Poloniei studii si forari de prospectare. Pana in momentul actual au fost realizate 44 de puturi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#exploatare gaze sist Polonia, #tehnologii exploatere gaze sist, #investitii cercetare gaze sist , #Polonia