Mesterii constructori de acoperisuri amenintati de cresterea pretului paielor

Marti, 22 Iulie 2008, ora 10:47
3081 citiri
Mesterii constructori de acoperisuri amenintati de cresterea pretului paielor

THE TIMES - Preturile tot mai mari ale graului ar putea insemna ca niciodata nu va mai arata la fel casa clasica de la tara.

Cresterea exponentiala a pretului paiului englezesc, materialul traditional folosit de mesterii constructori de acoperisuri, i-a facut pe multi sa caute alternative mai ieftine, sau sa caute noi variatii hibride de paie.

Cresterea pretului comoditatilor i-a incurajat pe fermieri sa abandoneze cultivarea graului pentru acoperisuri, in favoarea cerealelor mai profitabile.

Costurile mai mari au aparut intr-un moment in care industria deja este afectata de o recolta proasta si de o lipsa a personalului calificat, unii mesteri fiind angajati cu patru ani in avans.

Mesterii sunt ingrijorati ca reparatiile mai costisitoare ii vor descuraja pe clienti, dintre care multi se lupta cu facturile mai mari si cu recesiunea economica.

Potrivit lui Tim New, director al Thatched Owners Group, care reprezinta 37.000 de propietari de locuinte cu acoperisul de paie, pretul paiului pentru acoperis a crescut, de la 600 de lire sterline tona in vara trecuta, la 1.500 de lire astazi.

El crede ca unele zone ale tarii se confrunta cu o lipsa critica a paielor, recomandand folosirea alternativelor ca Triticale, un hibrid de grau si secara, precum si alte paie din Ungaria, Romania si Ucraina. Stuful din Polonia mai este folosit, ca alternativa mai ieftina.

Multi mesteri fac presiuni pe langa autoritati pentru a relaxa regulamentul de constructie, permitand folosirea altor tipuri de paie. Amenintarea modului traditional de fabricare a acoperisului din paie a ajuns chiar si in Parlament: parlamentarul conservator Sir George Young, din North West Hampshire, a cerut ministrilor sa intervina, la solicitarea mesterilor si propietarilor de case.

Asociatia East Anglian Master Thatchers Association, a mesterilor fabricanti de acoperisuri din paie, nu a insistat totusi pe problema lipsurilor, rugand autoritatile sa pastreze paiul traditional englezesc. Asociatia a spus ca rezervele sunt mai mici in vestul tarii.

Ben Thomas, un mester de 38 de ani, din Gloucestershire, a spus ca a fost nevoie sa isi ia o vacanta si sa amane o serie de lucrari cu paie, din cauza lipsurilor. "Furnizorii cu care lucrez au ramas fara marfa in mai", a spus el.

Dl Thomas estimeaza ca pretul paielor a crescut cu cel putin o treime in ultimul an, ceea ce l-a fortat sa isi mareasca pretul pentru prima oara.