JURNAL DE CHISINAU: In 2007 Moldova risca soarta Poloniei din 1939

Miercuri, 30 Mai 2007, ora 16:55
1442 citiri

JURNAL DE CHISINAU (R. Moldova), 30 mai 2007 - Nu mai este nici un dubiu. Putin si Voronin au clocit, totusi, in spatele Occidentului, un nou plan secret de transnistrizare a Republicii Moldova. Atata doar ca memorandumul Kozak se constituie acum, pesemne, in memorandumul Zubakov.

Fostul ambasador al Rusiei in Republica Moldova, in calitatea sa actuala de prim-adjunct al secretarului Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, a adus saptamana trecuta documentul la Chisinau si Voronin l-a contrasemnat fara sa stea mult pe ganduri. Dar nu inainte ca proiectul cu pricina sa fie aprobat, in prealabil, de Putin. Presa internationala catalogheaza aceste fapte ca fiind o certitudine.

Mai mult decat atat. Influentul ziar electronic euobserver.com scria vineri ca presedintele rus isi propune sa semneze in ziua de 10 iunie, la Sankt-Petersburg, in cadrul programatei deja intrevederi cu omologul sau moldovean, noul acord de federalizare a Republicii Moldova.

Astfel, americanii si europenii, ca si noi, de altfel, n-au scapat de ceea ce s-au temut. Zvonurile, potrivit carora autoritatile comuniste de la Chisinau incearca sa ajunga la o intelegere secreta cu rusii asupra Transnistriei, se vede ca au alertat tare in primul rand SUA. Nu degeaba Washingtonul, precum se stie, a trimis de urgenta la Chisinau si Moscova un emisar special ca sa investigheze informatiile strecurate in presa. Pana la urma, el s-a lasat pagubas, recunoscand ca nu a reusit sa descopere un nou proiect de reglementare transnistreana. Azi, insa, si americanii, si europenii pot sa se convinga, in sfarsit, ca nu tot ce nu se vede nu exista. Potrivit Euobserver.com, in aceste zile si Europa, care nu accepta nici un plan asupra Transnistriei elaborat in afara formatului 5+2, se arata foarte ingrijorata de existenta unei posibile cardasii intre Chisinau si Moscova in detrimentul Occidentului. Si nu intamplator.

Ne place sau nu, transeele noului razboi rece intre Rusia si NATO trec deja si prin Basarabia. Orice s-ar spune, Rusia, tocmai pentru a nu-si retrage trupele din stanga Nistrului, denunta astazi, de fapt, Tratatul adaptat ForAele Armate Conventionale in Europa, ceea ce, neindoios, pericliteaza enorm securitatea batranului continent. In replica, comunitatea euroatlantica pune piciorul in prag si avertizeaza ca Tratatul FACE va fi ratificat de tarile NATO doar in cazul in care Moscova isi evacueaza trupele din Moldova si Georgia. Oricum ai da, Republica Moldova devine, astfel, camp de bataie intre doua mari puteri militare: Alianta Nord-Atlantica, pe de o parte, si Rusia, pe de alta.

In aceste imprejurari, Voronin se joaca, fara doar si poate, cu focul. El se intoarce la Rusia pentru ca aceasta acum e mai puternica decat in 2003, iar SUA si Europa l-au dezamagit, dovedindu-se incapabile sa transeze criza transnistreana. Dar conturile nu sunt nici pe departe incheiate. Mintindu-i acum patru ani pe rusi, iar astazi pe occidentali, liderul comunist, vrand-nevrand, se lasa strivit intre ciocan si nicovala.

Partizanatul filorus al puterii comuniste de la Chisinau pune Republica Moldova in situaAia Poloniei din anul 1939. Aceasta, precum se stie, impiedicandu-se intre picioarele a doua puteri cu multe interese divergente, a disparut in cele din urma de pe harta Europei.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)