Doi economisti polonezi cer introducerea euro printr-o operatiune "big-bang"

Marti, 16 Iunie 2009, ora 09:46
2167 citiri
Doi economisti polonezi cer introducerea euro printr-o operatiune "big-bang"

Liderii Uniunii Europene ar trebui sa apeleze la puterea pe care le-o da functia si sa opteze pentru o expansiune de tip "big-bang" a zonei euro, astfel ca pana in 2012 toate cele 27 de state membre sa beneficieze de moneda euro, este ideea lansata de economistii polonezi Marcin Piatkowski si Krzysztof Rybinski intr-un editorial din cotidianul de business Financial Times.

Ei mai spun ca o astfel de masura curajoasa ar afecta de o maniera pozitiva credibilitatea zonei euro largite, ar accelera inlocuirea pe scena rezervelor mondiale in valuta a dolarului cu euro si ar insufleti o noua Europa unita.

Cei doi economisti sunt de parere ca cele 11 state ce nu fac parte din zona euro sunt in multe aspecte mai bine pregatite decat statele fondatoare ale zonei euro, si intr-un an sau doi vor fi gata sa se alature celor 16 state membre ale zonei euro, primul pas in aceasta directie fiind tranzactiile non-cash.

Tarile din Est sunt mai bine pregatite pentru euro decat a fost Occidentul "Comertul lor, sectoarele financiare si pietele muncii sunt mai integrate cu zona euro decat erau initial cele ale statelor fondatoare.

Pietele muncii si ale produselor sunt mai flexibile, iar ciclurile afacerilor sunt perfect sincronizate cu zona euro, dupa cum a revelat din pacate criza actuala", spun cei doi economisti polonezi.

Parerea celor doi nu este insa sustinuta si de analistul financiar Dragos Cabat. El crede ca "statele candidate (la intrarea in zona euro, n. red.) nu sunt mai bine pregatite.

Ele nu indeplinesc criteriile de convergenta la zona euro". "O astfel de situatie ar conduce la un cost mult prea mare pe care ar trebui sa il suporte statele care sunt deja membre, si ele nu ar accepta." 

#euro, #tranzactii, #valuta, #zona , #Polonia