Cursul valutar se va deprecia pana la 4,29 lei/euro, in urmatoarele trei luni

Joi, 03 Septembrie 2009, ora 11:32
1478 citiri
Cursul valutar se va deprecia pana la 4,29 lei/euro, in urmatoarele trei luni

Cursul de schimb se va deprecia pana la 4,29 unitati pentru un euro in urmatoarele trei luni, de la cotatia actuala de 4,237 lei, insa dupa 12 luni paritatea se va plasa la 4,15 lei/euro, considera mai multi analisti contactati de Reuters.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat miercuri o curs de referinta de 4,2372 lei/euro, cotatia maxima a ultimelor sase saptamani. Cursul de schimb a avansat la 4,2430 - 4,2445 lei/euro, la inchiderea sedintei interbancare.

Intr-un sondaj anterior, realizat de Reuters in luna august, analistii se asteptau ca leul sa se aprecieze fata de euro pe o perioada de trei luni, la un curs de 4,21 lei/euro.

Valutele din Europa Centrala si de Est isi vor relua aprecierea in raport cu euro in 2010, potrivit sondajului Reuters, derulat in perioada 28 august- 2 septembrie, cu participarea a 38 de analisti.

Zlotul polonez va inregistra cea mai buna evolutie din regiune, in urmatoarele 12 luni, in timp ce forintul unguresc se va aprecia, insa sub asteptarile initiale, intrucat banca centrala a Ungariei a redus dobanda de politica monetara de doua ori in ultimele doua luni, iar analistii considera ca institutia va continua scaderea ratei cheie.

Zlotul, forintul si coroana ceha se afla in crestere cu 15-18%, de la minimele atinse in acest an, ca urmare a imbunatatirii perceptiei pe pietele financiare internationale, in timp ce cursul leului a urcat cu 3%.

Renuntarea investitorilor la activele riscante in ultimele saptamani a redus din aprecierea monedelor din regiune, insa analistii considera trendul temporar, intrucat Europa de Vest, principala piata de export a statelor din Europa Centrala si de Est, prezinta semne de recuperare din criza.

Majoritatea economiilor din regiune sunt afectate de o recesiune severa si au nevoie de o mai mare disciplina fiscala, pentru controlul deficitelor bugetare.

Apetitul investitorilor pentru risc va ramane principalul factor determinant al fluctuatiilor cotatiilor valutare, acestia preferand monedele statelor cu economii mai solide.

Zlotul polonez se va aprecia pana la 4,05 unitati pentru un euro in urmatoarele trei luni, de la 4,16 unitati in prezent, urmand sa ajunga la un curs de schimb de 3,9 zloti pentru un euro in 12 luni, potrivit estimarilor analistilor.

Coroana ceha ar urma sa se aprecieze pana la 25,6 unitati in raport cu euro, de la 25,65 unitati pentru un euro in prezent, si la 25,1 coroane/euro in urmatoarele 12 luni.

Perspectivele forintului s-au inrautatit, considera specialistii consultati de Reuters, ca urmare a reducerilor dobanzii de politica monetara, in prezent la 8%, de catre banca nationala si a asteptarilor ca procesul sa continue in urmatoarea perioada.

Forintul este evaluat la aproximativ 275 de unitati pentru un euro la sfarsitul lunii septembrie, de la cursul valutar actual de 276 forinti pe euro, urmand sa ajunga la 272 forinti pentru un euro in 12 luni.

#bnr, #curs, #dolari, #euro, #lei, #valutar , #Polonia