Criza din Grecia intarzie adoptarea euro in Polonia

Joi, 06 Mai 2010, ora 10:14
1392 citiri
Criza din Grecia intarzie adoptarea euro in Polonia

Programul Poloniei de adoptare a euro va fi intarziat de criza din Grecia, a declarat joi, pentru TVN CNBC, viceguvernatorul bancii centrale de la Varsovia Witold Kozinski, in timp ce Cehia va reduce eurobondurile din acest an de la 50% la 28% din totalul obligatiunilor de stat planificate, potrivit Mediafax.

Kozinski a refuzat sa anunte o noua data de intrare a Poloniei in zona euro.

Ministrul Finantelor din Cehia, Eduard Janota, a declarat joi pentru cotidianul Lidove Noviny ca guvernul ar fi dorit ca circa jumatate din totalul emisiunilor de obligatiuni planificate pentru acest an, de 280 miliarde coroane cehesti (10,7 miliarde euro), sa fie denominate in euro.

Totusi, din cauza cresterii costurilor de credit din zona euro ca urmare a crizei din Grecia, autoritatile cehe au modificat planurile.

"Initial intentionam sa emitem obligatiuni in valoare totala de 280 miliarde coroane, circa jumatate ar fi trebuit sa fie in euro.

Din cauza situatiei nefavorabile de pe piete, vom reduce cel mai probabil ponderea eurobondurilor la 28%", a afirmat Janota.

Oficialul ceh a adaugat ca randamentul mediu al eurobondurilor a crescut cu 0,4 puncte procentuale de la sfarsitul anului trecut, iar randamentul obligatiunilor in euro cu maturitatea la 15 ani a urcat totodata la 5%, de la 4,5% la finele lui 2009. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, # grecia, # euro, # polonia , #Polonia