Cresterea anuala a creditarii din Polonia s-ar putea apropia de zero in perioada urmatoare

Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 11:01
1571 citiri
Cresterea anuala a creditarii din Polonia s-ar putea apropia de zero in perioada urmatoare

Cresterea creditarii anuale in Polonia s-ar putea apropia de zero in urmatoarele luni, a declarat vineri guvernatorul bancii centrale, Slawomir Skrzypek, citat de Reuters.

"Creditarea inca are o tendinta pozitiva, dar situatia se agraveaza de la o luna la alta si este posibil ca in urmatoarele luni cresterea imprumuturilor sa fie nula", a declarat Skrzypek pentru cotidianul Rzeczpospolita.

Skrzypek a spus ca a discutat deja cu ministerul finantelor si cu seful autoritatilor de reglementare, iar banca centrala este pregatita sa actioneze, in contextul in care cresterea economica este un element cheie, in conditiile actuale.

Joi, banca centrala a Poloniei a cerut creditorilor din tara sa sporeasca imprumuturile pentru sprijinirea celei mai mari economii ex-comuniste din Uniunea Europeana, in schimbul unor masuri pentru sporirea lichiditatilor.

Banca nu a oferit detalii, dar a anuntat ca vrea sa inceapa discutiile pentru "Pactul Dezvoltarii Actiunilor de Creditare in Polonia", in 20 aprilie, cu ministerul finantelor si autoritatea de reglementare financiara si a pietelor Komisja Nadzoru Finansowego (KNF).

Banca a demarat deja o actiune in acest sens, inclusiv operatiuni de tip swap, pentru sprijinirea pietelor interbancare. Cresterea economica a Poloniei este asteptata sa incetineasca semnificativ, la aproximativ 0,8% in 2009, fata de 4,8% anul trecut.

Banca centrala a Poloniei a cerut joi bancilor din tara sa mareasca nivelul creditarii, pentru sustinerea economiei poloneze, in schimbul unor masuri decisive de majorare a lichiditatii.

Polonia si Cehia, considerat de analisti ca fiind mai rezistente in contextul crizei globale, s-au confruntat cu iesiri de capital, din cauza temerilor privind perspectivele de crestere ale regiunii.

Polonia se asteapta ca proiectele derulate cu sprijinul UE sa rezulte in injectarea a 30 de miliarde de zloti in economie, in 2009.

Zlotul s-a depreciat cu 27,5% de cand a atins un maxim, in iulie 2008, si cu 6,8% de la inceputul anului. Bugetul Poloniei pentru acest an estimeaza nevoia de creditare interna la 32,3 miliarde zloti (9,84 miliarde dolari) si nevoia de creditare externa la 5,6 miliarde zloti. 

 

#polonia, # crestere economica, # zlot, # creditare , #Polonia