Cele mai de succes marci de bere din lume: Un clasament strain romanilor

Vineri, 22 August 2014, ora 15:25
16134 citiri
Cele mai de succes marci de bere din lume: Un clasament strain romanilor
Sursa foto: Breukelen Bier Merchants

Berea este unul dintre cele mai populare "alimente" din lume, mai ales in tarile nordice. In Europa, de exemplu, cehii, austriecii, germanii si polonezii consuma cea mai multa bere.

Desi piata locala este in scadere, Romania ocupa locul sase in Europa la consumul de bere, cu 90 de litri pe an pe locuitor, peste media europeana de 70 de litri. Din punct de vedere al volumului, Timisoreana a fost cel mai bine vanduta bere anul trecut, fiind in fata Golden Brau sau Bergenbier, marci aflate in concurenta directa pe acelasi segment de pret.

Din punct de vedere al cantitatilor vandute pe piata mondiala, primele marci de bere provin, surprinzator dintr-un anumit punct de vedere, din China. Totusi, piata chineza este cea mai mare, la nivel general. Putini din afara Chinei sunt cei care au incercat cele mai vandute marci de bere din clasamentul realizat de CNN Money.

Insa berea care este considerata cea mai buna nu este nici germana, nici ceha, nici belgiana, ci se produce la Valencia. 'La Socarrada' este o bere artizanala premium. Desi este exportata in tari precum SUA, Japonia, Singapore, Germania, Finlanda, Mexic, Peru sau Brazilia, productia acestei marci este foarte redusa, de maximum 2.500 de litri.

Iar cele mai vandute beri sunt ...

1. Snow

Sursa foto: CNN Money

Chinezii au consumat, anul trecut, 10,3 miliarde de litri de Snow, ceea ce a adus aceasta marca pe prima pozitie la nivel mondial. Insa, daca cineva vrea sa o incerce, trebuie sa se deplaseze in China, deoarece aceasta bere este disponibila doar pe aceasta piata.

Snow este produsa de SABMiller si de partenerul sau local China Resources Enterprise. Aceasta bere a avut anul trecut o cota de 5,3% pe piata mondiala.

2. Tsingtao

Sursa foto: Goh Chai Hin

Tsingtao a aparut in 1903, cand un grup de germani si britanici s-a stabilit in orasul Qingdao din China, si de atunci, productia a fost continua. Aceasta marca a inceput sa fie exportata in SUA in 1972.

Tsingtao este cea mai exportata marca de bere din China, insa si acasa se bucura de un mare succes. In Qingdao are loc in fiecare an si un festival al berii, un Oktoberfest asiatic.

3. Bud Light

Sursa foto: Anheuser-Busch

Pe locul trei este clasata prima marca americana din acest top, Bud Light, care si-a depasit "fratele", Budweiser.

Produsa de Anheuser-Busch InBev, Bud Light a avut anul trecut o cota de 2,6% pe piata, adica au fost consumati 5.1 miliarde de litri, desi pasionatii de bere spun ca aceasta nu are un gust bun, caracterizat ca fiind "groaznic" in clasamentul Beeradvocate.

4. Budweiser

Sursa foto: Budweiser

Desi pe cutie scrie "King of Beers", Budweiser ocupa doar locul patru. Aceasta a avut o cota de 2,2% pe piata berii anul trecut, cu vanzari de 4,4 miliarde de litri.

Chiar daca se aduna vanzarile de Bud Light si Budweiser, marcile celor de la Bud ajung la 9,5 miliarde de litri vanduti in 2013, nereusind sa depaseasca "Snow".

5. Skol

Sursa foto: Anheuser

Skol este inca o marca a celor de la Anheuser-Busch InBev, insa nu se bucura de un succes prea mare in SUA, una dintre tarile cu cel mai mare consum de bere.

In schimb, berea Skol este foarte apreciata in Brazilia. De asemenea, este foarte consumata si in Hong Kong.

6. Yanjing

Sursa foto: ImagineChina

O a treia bere chineza care intra in top pe locul sase - Yanjing Beer - este, dupa cum scrie pe eticheta, "berea oficala a Chinei".

Cum China are cea mai mare populatie, nu este de mirare ca marcile locale de bere se numara printre cele mai consumate.

7. Heineken

Sursa foto: Heineken

Heineken a inceput sa fie produsa acum 150 de ani in Amsterdam. Anul trecut, au fost bauti 2,8 miliarde de litri din aceasta marca.

Compania Heineken a facut mai multe preluari in ultimii ani si acum produce si maricle Sol, Amstel si cidrul Strongbow.

8. Harbin

Sursa foto: AnheuserSursa foto: Anheuser

China domina piata berii, pe pozitia a opta fiind clasata berea Harbin, numita asa dupa orasul unde este produsa, aflat in nord-estul tarii, in apropierea granitei cu Rusia.

Acest oras este cunoscut in lume datorita festivalului annual de sculptura in gheata, insa si berea se bucura de reconoastere in piata.

Harbin este detinuta de Anheuser-Busch InBev, iar productia s-a ridicat anul trecut la 2,8 miliarde de litri. Aceasta este a patra - si ultima- marca chineza din top zece.

9. Brahma

Sursa foto: Brahma

Brahma este o bere braziliana care a inceput sa fie produsa in 1888. In prezent, apartine celor de la Anheuser-Busch InBev.

Acest producator gigantic de bere a fost creat in 2008 printr-o fuziune de 52 de miliarde de dolari a braziliano-belgienilor de la InBev si a americanilor Anheuser-Busch.

10. Coors Light

Sursa foto: Molson

Molson Coors Brewing intra in acest top zece, insa berea sa Coors Light este cu mult in spatele Bud Light.

Coors Light a intrat pe piata americana in 1978, insa nu a fost disponibila la nivelul intregii tari pana in 1991. Ca multe marci din acest clasament, gustul sau este caracterizat ca fiind "groaznic" in Beeradvocate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#top bere, #consum bere , #Polonia