Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cele cincisprezece regiuni cele mai sarace sunt in Romania, Bulgaria si Polonia

Cele cincisprezece regiuni cele mai sarace sunt in Romania, Bulgaria si Polonia

Romania si Bulgaria, care nu au intrat in Uniunea Europeana decat la 1 ianuarie 2007, numarau in 2004, cu Polonia, cele cincisprezece regiuni cele mai sarace ale actualei Uniuni cu 27 de membri, arata un studiu al oficiului statistic european Eurostat publicat luni.

In Romania, produsul intern brut pe locuitor in regiunea nord-est nu reprezenta decat 23,6% din media UE, ceea ce facea din ea regiunea cea mai defavorizata. Decalajul cu regiunea cea mai bogata, Londra (303% din medie), este de 1 la 13.

Pe ansamblul celor 268 de regiuni considerate de Eurostat, 70 dispuneau de un PIB pe locuitor mai mic de 75% din media UE, ceea ce le face eligibile pentru a obtine "fonduri structurale", adica subventii europene. Aceste fonduri structurale, destinate mai ales construirii de infrastructuri, urmeaza sa le permita sa se dezvolte mai rapid.

Din aceste 70 de regiuni, 48 se afla in noile state membre ale UE intrate in 2004 si 2007.

Printre statele membre mai vechi, Grecia numara opt regiuni sarace, iar Franta patru care sunt departamentele de peste ocean. Italia si Portugalia numara de asemenea patru regiuni sarace fiecare, dar Spania numai una.

Chiar daca Eurostat publica aceste statistici in fiecare an, repartizarea fondurilor structurale pentru perioada 2007 -2013 a fost deja decisa anul trecut, la stabilirea bugetului UE.

Cele trei regiuni avand PIB pe locuitor cele mai ridicate sunt Londra (Inner London, 303%), Marele Ducat al Luxemburgului (251%) si Bruxelles (248%).

Oficiul statistic precizeaza de asemenea ca PIB pe locuitor, calculat ca "standard al puterii de cumparare" pentru a corecta decalajele de preturi, "nu este echivalent cu venitul de care dispun menajele unei regiuni", netinand seama de transferurile sociale.

Sursa: Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1022 ori