Banca centrala a Poloniei a redus dobanda cheie la nivelul record de 2,75%

Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 15:40
1176 citiri
Banca centrala a Poloniei a redus dobanda cheie la nivelul record de 2,75%

Banca centrala a Poloniei a redus miercuri dobanda de referinta pana la un minim record, in conditiile in care cea mai mare economie din estul Uniunii Europene se confrunta cu cea mai grava incetinire din ultimii patru ani.

Comitetul de politica monetara al Bancii centrale a Poloniei a decis sa reduca dobanda cheie cu un sfert de punct pana la nivelul record de 2,75%. Decizia este in linie cu estimarile analistilor, in conditiile in care 38 din cei 40 de analisti intervievati de Bloomberg se asteptau la o asemenea decizie.

"In conditiile in care cresterea economica va ramane la un nivel modest in urmatoarele 18 luni iar inflatia va ramane sub tinta in aceeasi perioada, politica monetara va ramane relaxata", a declarat William Jackson, economist la Capital Economics Ltd. Potrivit acestuia, o majorare a costului creditului pana in 2015 pare putin probabila.

Majoritatea bancilor centrale din Europa de Est au relaxat politica monetara pentru a stimula cresterea economica. Saptamana trecuta, Banca Centrala a Ungariei a redus dobanda de baza la nivelul record de 4,5% pentru a noua luna consecutiv, iar Banca Centrala a Cehiei analizeaza posibilitatea vanzarii de coroane pentru a stimula exporturile, dupa ce au redus costul creditului la un nivel apropiat de zero.

Cu toate acestea, membrii comitetului de politica monetara de la Banca centrala a Poloniei au opinii diferite cu privire la necesitatea unor noi reduceri de dobanda. In timp ce Andrzej Bratkowski a declarat luna trecuta ca este nevoie de o reducere a costului creditului cu 50 de puncte de baza, colegul sau Jan Winiecki a apreciat ca noi reduceri ale costului creditului vor fi ineficiente in a stimula investitiile.

In primul trimestru al acestui an economia poloneza a inregistrat o crestere de 0,5%, cel mai mic avans din ultimul deceniu, pe masura ce zona euro, care cumpara jumatate din exporturile poloneze, a ramas in recesiune.

Chiar si dupa reducerea de miercuri, dobanda de referinta din Polonia este a treia ca ordin de marime din Uniunea Europeana, dupa cea practicata de Bancile centrale din Romania si Ungaria.

#dobanda cheie Polonia, #mimim dobanda cheie Polonia, #dobanda politica monetara Polonia , #Polonia