Ucraina, razboiul de care a uitat toata lumea: ONU a numarat peste 9.000 de morti

Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 17:40
4930 citiri
Ucraina, razboiul de care a uitat toata lumea: ONU a numarat peste 9.000 de morti
Foto: Wikimedia

Poate ca toata lumea este mult mai interesata de aventura militara a Rusiei in Siria sau de tensiunile ivite intre Moscova si Ankara, dar asta nu inseamna ca razboiul din estul Ucrainei a luat sfarsit.

Cel mai recent raport al ONU arata ca peste 9.000 de persoane si-au pierdut viata in conflict, iar acalmia din lunile de toamna este pe cale sa dispara, in contextul in care Rusia introduce noi trupe si arme in teritoriile controlate de rebeli, relateaza Reuters.

Situatie exploziva

Pe fondul unui acord de incetare a focului incheiat in luna august, tensiunile din zonele ocupate de separatisti au cunoscut o usoara ameliorare, in special prin prisma retragerii armamentului greu al fortelor ucrainene din regiune.

Cu toate acestea, rusii continua sa furnizeze noi luptatori si armament fortelor separatiste, care se fac vinovate si de incalcarea armistitiului in zone de langa Donetsk si Horlivka, unde locuiesc peste 800.000 de civili.

"Se mentine un flux continuu de munitie, armament si luptatori din Federatia Rusa spre teritoriile controlate de gruparile armate ale separatistilor, ceea ce face ca situatia sa fie extrem de inflamabila", au conchis raportorii ONU pentru Drepturile Omului.

Din august si pana la mijlocul lunii trecute, peste 1.200 de persoane au fost ucise in luptele din estul Ucrainei, iar 3.000 au fost ranite, numarul total al victimelor din cele 20 de luni de conflict urcand la 9.115 morti si peste 20.797 raniti, potrivit comisarului ONU pentru Drepturile Omului, Gianni Magazzeni.

Au trecut la arme grele

"Ar trebui sa ne dam seama de implicatiile pe care le au aceste ciocniri de-a lungul liniei de front din estul Ucrainei, unde traiesc sute de mii de oameni.

Deja nu mai vorbim de armament depasit si dispozitive explozive artizanale, ci de obuziere si alte piese de armament greu", a precizat Magazzeni.

Acesta sustine ca rebelii sunt sustinuti de catre rezervisti rusi care sosesc incontinuu in cele doua autoproclamate republici independente din estul Ucrainei: Luhansk si Donetk.

Cifra exacta a victimelor este imposibil de precizat, conform raportorilor ONU, multe cadavre fiind pastrate in morgile din teritoriile controlate de separatisti.

De asemenea, raportul ONU face referire la numeroase cazuri de rapiri, detentie fortata sau tortura reclamate de ambele tabere implicate in conflict.

Populatia din cele doua regiuni din estul Ucrainei numara aproape 3 milioane de persoane, localnicii care nu au acces la servicii medicale, sociale sau la un adapost sigur in zona.

"Civilii din zonele de conflict din estul Ucrainei sfarsesc acest an la fel cum l-au si inceput: intr-o profunda criza umanitara", a concluzionat Inaltul Comisar pentru Drepturile Omului, Zeid Raad al-Hussein.

#razboi Ucraina, #raport ONU Ucraina, #victime razboi Ucraina, #implicare Rusia criza Ucraina , #ONU