Scumpiri in lant determinate de cresterea pretului la petrol

Luni, 22 Octombrie 2007, ora 11:52
1330 citiri
Scumpiri in lant determinate de cresterea pretului la petrol

Cresterea pretului petrolului nu are consecinte numai asupra posesorilor de automobile, ci influeteaza cresterea pretului cerealelor deci al alimentelor cu cel mai larg consum-paine, porumb, orz, orez si paste fainoase, indirect pretul petrolului conducand la o scumpire la zahar, carne, lapte, oua si unt, conform AFP.

Majorarea pretului petrolului brut, care a atins saptamana trecuta un nou record de 90 dolari pe baril, duce la dezvoltarea biocarburantilor de substitutie obtinuti din grau, explica analistii.

Etanolul sau biodieselul provoaca cresterea marilor culturi agricole prin cresterea generala a preturilor produselor vegetale si animale, a accentuat recent FAO, agentia Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) responsabila cu agricultura si alimentatia.

De la o medie de 152 dolari pe tona pana in 2006, pretul graului a atins 204 dolari pe tona, suferind o crestere mai mare de 25%, si se anticipeaza in continuare o majorare in intervalul 2007-2008, potrivit FAO si OECD, organizatia mondiala a celor mai bogate tari.

Pretul orzului a crescut cu 26%, de la 103,6 dolari tona in perioada 2001-2006, pana la 140,4 dolari tona in intervalul 2006-2007, putand atinge nivelul de 158,9 dolari tona pana la sfarsitul acestui an. In Mexic, unde acesta cereala reprezinta baza alimentatiei, pretul la tortilla a crescut cu 60%.

Acesta crestere substantiala afecteaza si pretul uleiurilor vegetale, care a crescut cu 11%, al zaharului care s-a marit cu 14% si al orezului ce a suferit o crestere cu 23%.

Astfel este influentata cresterea pretului la toate elementele de baza, inclusiv al laptelui, al carnii si al cerealelor utilizate la hranirea animalelor.

In China, pretul porcilor a crescut cu 20% in decursul unui an, in timp ce al vitelor a crescut cu 6% potrivit FAO.

In Statele Unite pretul la carnea de pasare va fi in medie, in acest an, cu 10 % mai mare decat in 2006, potrivit ministerului agriculturii. Pretul la oua va creste cu 21% fata de anul trecut, iar cel al laptelui cu 14%, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Preturile la unt, branza, lapte si carne vor creste de asemenea cu cel putin 15% in 2008, precizeaza FAO.

"Ne asteptam la niveluri record ale preturilor. Este sigur ca preturile vor continua sa cresca dar inca nu stim pana la ce nivel", a explicat analistul companiei Allendale, Joe Victor. Consumatorii "trebuie sa se astepte la preturi mai mari la paine, carne, paste fainoase, cereale, cel putin pana in iarna lui 2008", a subliniat Victor.

Fenomenul risca sa-si mareasca durata, din cauza consumului din ce in ce mai mare de cereale, zahar si uleiurilor vegetale folosite la fabricarea biocarburantului.

Daca in 2006 doar 16% din recolta de cereale a Statelor Unite a servit la producerea etanolului, anul aceste mai mult de o treime va fi utilizata in acest scop, a precizat ministerul american al agriculturii.

"Pretul cerealelor va continua sa cresca din cauza cererii din industria alimentara si din cea energetica", a precizat analistul companiei A.G Edwards, Bill Nelson.

Productia americana anuala de etanol ce are ca materie prima orzul ar trebui sa se dubleze intre 2006 si 2016, in timp ce in Uniunea Europeana, volumul plantelor uleioase destinat producerii carburantului biodiesel, ar trebui sa creasca cu 10 milioane tone pana la 21 milione tone, potrivit Institutului Francez al Petrolului (IFP).

In ultimii cinci ani, cresterea mondiala a productiei de biocarburanti a fost in medie de 15% pe an, potrivit IFP.


Pretul la cereale ramane ridicat, fiind mentinut si de factori de conjunctura, precum deprecierea dolarului sau seceta care a compromis recolta anumitor tari, precum Australia si Brazilia.

Bloombiz

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.