Reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate ONU: SUA cere trimiterea unor "observatori internationali" in Ucraina

Duminica, 02 Martie 2014, ora 10:45
2005 citiri
Reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate ONU: SUA cere trimiterea unor "observatori internationali" in Ucraina
Foto: ONU; wikipedia.org

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite s-a intrunit in reuniune de urgenta, sambata seara, pe tema situatiei din Ucraina, in contextul amenintarilor Rusiei cu o interventie militara, afirma surse oficiale. Ucraina a cerut Consiliului sa opreasca "agresiunea" rusa.

Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Power, a cerut, sambata, in cadrul unei reuniuni de urgenta a Consiliului de Securitate, la New York, retragerea trupelor ruse din Crimeea si a sugerat trimiterea unor "observatori internationali" in Ucraina.

"A venit timpul ca Rusia puna capat interventiei sale" in Ucraina, a afirmat Power in fata Consiliului, care s-a reunit pentru a asculta un apel "la solidaritate fata de natiunea ucraineana", adresat de reprezentantul acestei tari la Natiunile Unite.

"Mesajul (Washingtonului) pentru presedintele (rus Vladimir) Putin este: retrageti-va trupele si incepeti un dialog international", a declarat ea in fata presei, la finalul reuniunii.

In opinia ambasadoarei americane, "actiunile Rusiei in Ucraina incalca suveranitatea acestei tari si ameninta pacea si securitatea".

Ea a solicitat totodata trimiterea unei misiuni internationale de mediere in Crimeea.

Rezumand discutiile purtate in cadrul reuniunii, ambasadoarea Luxemburgului, Sylvie Lucas, care prezideaza Consiliul in martie, a explicat ca cele 15 tari membre au "subliniat necesitatea reducerii tensiunilor" si lansarii de urgenta a unei medieri internationale.

Ambasadorul britanic, Mark Lyall Grant, a denuntat consolidarea prezentei armate ruse in Crimeea. El a afirmat ca Rusia nu a oferit "nicio justificare pentru activitatile sale militare din Crimeea sau din restul Ucrainei". "Suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei nu sunt negociabile", a insistat el.

Ucraina a cerut, sambata, Consiliului de Securitate al ONU sa opreasca "agresiunea" Rusiei in Crimeea si a acuzat Moscova, in cadrul unei reuniuni de urgenta, la New York, ca a incalcat Carta Natiunilor Unite, relateaza AFP.

#ONU Consiliu Ucraina, #SUA trupe Ucraina, #criza Ucraina , #ONU