Razboiul civil din Siria intra in al saselea an. Pana in 2020, pierderile ar putea ajunge la 1.400 de miliarde de dolari

Marti, 08 Martie 2016, ora 13:30
3714 citiri
Razboiul civil din Siria intra in al saselea an. Pana in 2020, pierderile ar putea ajunge la 1.400 de miliarde de dolari
Foto: Youtube

Doua organizatii neguvernamentale din Marea Britanie au intocmit un raport in care bilantul pierderilor economice suferite de Siria in urma declansarii razboiului civil se anunta catastrofal pentru tara din Orientul Mijlociu.

Calculele efectuate de expertii World Vision si Frontier Economic arata ca pierderile suferite de economia Siriei in fiecare luna de razboi se ridica la aproximativ 4,5 miliarde de dolari, intinderea conflictului pana in 2020 urmand sa aduca pierderi totale de 1.400 de miliarde de dolari, relateaza The Guardian.

Efect devastator

Raportul intocmit de cele doua organizatii a fost inmanat membrilor cabinetului Cameron pentru a urgenta initierea unui plan international de pace in regiune si a ajuta la reconstructia Siriei.

Siria va intra in al saselea an de razboi la mijlocul acestei luni, numarul persoanelor ucise in conflict ridicandu-se la 250.000, conform unei estimari ONU, in vreme ce vietile a 8 milioane de copii au fost schimbate pentru totdeauna.

Chiar si in cazul in care negocierile de pace ar duce la incheierea razboiului in cursul acestui an, impactul asupra economiei locale ar fi devastator: 686 miliarde de dolari, conform calculelor facute de analistii celor doua ONG-uri.

"Pierderile financiare se transforma in pierderi umane: educatie pierduta, sanatate pierduta, slujbe si oportunitati pierdute", a explicat Tim Pilkington, directorul World Vision UK.

Raportul a analizat efectele distrugerii capacitatii de productie din Siria, perturbarea investitiilor in zona si deturnarea bugetului de cheltuieli publice pentru sectorul apararii.

La aceasta ora, speranta de viata din Siria a scazut cu 15 ani, doar 43% din spitale mai sunt in picioare, iar jumatate din medici au parasit deja tara.

"Trebuie sa actionam acum, altfel acest razboi nu va afecta doar o generatie de copii, ci si pe copiii copiilor lor.

Comunitatea internationala nu ar trebui sa repete aceleasi erori care s-au soldat cu esecul unor state recent afectate de acest tip de conflicte", a mai spus Pilkington, referindu-se la situatia din Afganistan si Irak.

Impact regional

Efectul devastator al conflictului din Siria incepe sa fie resimtit si de statele vecine si nu doar prin intreruperea relatiilor comerciale cu Damascul.

Povara primirii milioanelor de refugiati de razboi atarna greu in bugetul unor tari din Orientul Mijlociu. Libanul, tara care a acordat azil pentru un milion de refugiati sirieni a inregistrat cheltuieli de un miliard de dolari intre 2012 si 2014.

Iordania, o tara care a devenit patrie adoptiva pentru 600.000 de refugiati din Siria, se confrunta cu o scadere de 12% a nivelului de trai al populatiei locale, dupa ce a fost nevoita sa redirectioneze o parte din fonduri pentru ingrijirea azilantilor.

Turcia, devenita intre timp si tara cu cei mai multi refugiati adapostiti, 1,9 milioane, se presupune ca ar fi cheltuit 4,5 miliarde de dolari pana in 2014 cu intretinerea pribegilor ajunsi pe teritoriul ei.

Din cei 1,9 milioane de refugiati preluati de Turcia, aproximativ 90% provind din Siria.

#daune economice razboi Siria, #costuri primire refugiati, #razboi civil Siria, #raport World Vision , #ONU