ONU sprijina compania minei de aur de la Rosia Montana?

Miercuri, 28 Februarie 2007, ora 02:46
1063 citiri

Greenpeace si organizatia neguvernamentala Alburnus Maior de la Rosia Montana au demonstrat la 27 februarie in fata sediului de la Bratislava al Programului de Dezvoltare al ONU (UNDP).

UNDP pare ca vrea sa sustina proiectul celei mai mari mine de aur din Europa. In timp ce militantii demonstrau in fata cladirii, au sosit limuzine cu responsabilii firmei miniere canadiene impreuna cu reprezentantii organizatiei UNDP din Romania. Scopul intrevederii lor este sa faca acceptabil din punct de vedere ecologic proiectul uriasei mine prezentate in chip de "programe durabile" la Rosia Montana - afirma Greenpeace.


Proiectul minei de aur este considerat de Academia Romana de Stiinta, de guvernul ungar si de Parlamentul European ca prezentand un grav pericol de mediu pentru zona central-europeana.

Militantii care demonstrau in fata centrului de la Bratislava l-au adresat intr-o scrisoare deschisa pe presedintele Programului de Dezvoltare al ONU din Slovacia ce relatii sunt intre organizatie si compania miniera canadiana Gabriel Resources si ce rapoarte secrete au luat nastere cu titlul de dezvoltare durabila la Rosia Montana. Scrisoarea a pus sub semnul intrebarii independenta lui Philip Peck, care lucreaza in doua comisii de experti diferite - a fost in grupul de experti ad hoc al comisiei mixte de mediu ungaro-romane care studiaza efectele de mediu, si a fost si membru al comisiei de ancheta UNDP - UNEP la Rosia Montana.

"Agentia ONU, care este mandra de transparenta si independenta sa, nu se poate ascunde dincolo de usi inchise pentru a sarbatori colaborarea periculoasa cu firma miniera canadiana. UNDP trebuie sarealizeze ca proiectul minier nu poate deveni niciodata un exemplu al dezvoltarii durabile, asa cum cianurile nu vor putea fi potabile niciodata" - a spus Stefania Simion, consilier juridic al Alburnus Maior.

"Consideram revoltator ca o organizatie a ONU mai ia si in discutie sa sustina un plan minier care ar muta sute de oameni contra vointei lor si ar reprezenta o amenintare ecologica pentru intreaga zona. Suntem aici ca UNPD sa nu accepte oferta de 20 de milioane a firmei miniere Gabriel Resources" , spune Noemi Nemes, sefa de campanie a Greenpeace.

Purtatorul de cuvant al UNDP din Slovacia a confirmat la preluarea scrisorii ca Gabriel Resources a venit sa isi ofere colaborarea agentiei ONU.

"Toate acestea pentru ca, printr-un proiect de 20 de milioane de dolari, organizatia ONU sa vopseasca in verde mizeria proiectului minier", i-a raspuns Stephanie Roth purtatorului de cuvant Zoran Stavanovic.

Sursa: Rador