ONU: O treime din populatia lumii este saraca sau se afla in pragul saraciei

Joi, 24 Iulie 2014, ora 10:10
1631 citiri
ONU: O treime din populatia lumii este saraca sau se afla in pragul saraciei

Peste 2,2 miliarde de fiinte umane sunt sarace sau aproape de pragul saraciei in lume, un numar ce risca sa creasca pe fondul crizelor financiare si al catastrofelor naturale, au avertizat joi Natiunile Unite, citate de France Presse.

In raportul sau pe anul 2014 dat publicitatii la Tokyo, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) nominalizeaza preturile alimentelor si conflictele violente ca fiind alte surse ce contribuie la agravarea saraciei.

Chiar daca la nivel global saracia regreseaza in lume, UNDP avertizeaza impotriva inegalitatilor crescande, precum si a 'vulnerabilitatilor structurale' care, potrivit agentiei specializate, reprezinta amenintari serioase in lupta impotriva acestui flagel.

"Odata ajunsa eliminarea saraciei extreme la zero, ea trebuie sa si ramana la acest nivel", a scris UNDP in raportul sau intitulat sugestiv "Progres uman durabil: reducerea vulnerabilitatilor si construirea rezistentei". "Trebuie mai exact sa ii protejam pe cei care sunt amenintati de catastrofe naturale, de schimbari climatice sau de socuri financiare. A pune in centrul agendei noastre de dezvoltare reducerea acestor vulnerabilitati reprezinta singurul mijloc de a ne asigura ca progresul va fi durabil", conform aceleiasi surse.

"Asigurarea unei protectii de baza elementare pentru persoanele nevoiase din intreaga lume ar costa cel putin 2% din PIB-ul mondial", potrivit agentiei Natiunilor Unite. Raportul estimeaza ca aproape 1,5 miliarde de persoane traiesc in saracie, repartizate in 91 de tari in curs de dezvoltare, si ca 800 de milioane se afla chiar la pragul saraciei.

Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Prețurile plafonate ale alimentelor de bază rămân valabile în continuare după ce Președintele Klaus Iohannis a semnat prelungirea ordonanței de urgență care le reglementează miercuri, 27...
#criza financiara, #saracie globala, #preturi alimente , #ONU