ONU nu mai are bani: milioane de oameni, infometati

Vineri, 12 Iunie 2009, ora 11:03
2213 citiri
ONU nu mai are bani: milioane de oameni, infometati

Programul alimentar al Natiunilor Unite, World Food Programme (WFP), este nevoit sa reduca sprijinul oferit tarilor din lumea a treia, din cauza faptul ca tarile donatoare au taiat contributiile, din cauza crizei.

In ultimele saptamani, WFP a redus portiile in unele parti si le-a suprimat in altele, in incercarea de economisi banii, relateaza Financial Times.

Astfel, in Rwanda, de exemplu, portia a fost redusa de la 420 de grame de cereale pe zi la 320 de grame, in nordul Ugandei, 600.000 de persoane au ramas fara alimente, din cauza lipsei de fonduri ale agentiei Natiunilor Unite.

De asemenea, agentia va taia portiile pentru 3,5 milioane de victime ale secetei din Kenya si isi reduce operatiunile din Etiopia si Coreea de Nord.

La sfarsitul saptamanii trecute, WFP, cea mai importanta organizatie de lupta impotriva foametei, mai avea doar 1,5 miliarde de dolari disponibili, avand nevoie de un buget de 6,4 miliarde de dolari, pentru a putea sustine programul. Oficialii din tarile donatoare au declarat ca este putin probabil ca agentia sa mai primeasca fonduri, in acest an, facand astfel imposibila furnizarea alimentelor in multe tari sarace.

WFP a evitat o situatie similara anul trecut, dupa ce a lansat o campanie de strangere de fonduri de succes, reusind sa primeasca 2 miliarde de dolari in plus, inclusiv 500 de milioane de dolari din partea Arabiei Saudite, care este cel de-al doilea donator, dupa Statele Unite.

Insa, in acest an, criza este mai acuta. In timp ce donatorii ofera din ce in ce mai putini bani, din cauza propriilor probleme financiare, mai multe tari au cerut ajutorul WFP. La aceste lucruri se adauga si preturile in crestere ale alimentelor, mai ales la porumb si soia, ale caror valori au ajuns la cele mai inalte nivele din 2007, cand a fost ultima criza alimentara.

Potrivit unui oficial din Uniunea Europeana, agentia nu va putea strange mai mult de 3,5 - 4 miliarde de dolari pana la sfarsitul acestui an. De asemenea, Burhham Philbrook, secretar de stat in Departamentul Agriculturii din Statele Unite, a declarat ca tara sa nu poate garanta fondurile de 2 miliarde de dolari, asemanatoare celor din 2008.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#onu, #bani, #criza, #alimente, #foamete , #ONU