Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ONU: Economia mondiala va inregistra un trend descendent si in 2006

ONU: Economia mondiala va inregistra un trend descendent si in 2006
Cresterea economica mondiala va depasi cu putin 3 la suta, in 2006, urmand aceeasi tendinta din 2005, arata un studiu al ONU privind tendintele economice internationale. Amenintarile principale preconizate pentru 2006 sunt o posibila crestere a pretului petrolului, eventualitatea izbucnirii unei epidemii de gripa aviara sau prabusirea pietelor imobiliare in economiile cheie. Pericolul real, apreciaza specialistii ONU, ar putea consta, insa, in slabirea controlata a pietelor financiare mondiale. Ritmul de crestere va fi sub nivelul istoric de 4 la suta inregistrat in 2004, conform previziunilor ONU privind situatie economica sociala din 2006. Fenomenul reflecta o maturizare a recentei redresarii economice mondiale, dar si influenta dezastrelor naturale si atacurilor teroriste din anul 2004 - influenta care, desi absorbita in mare parte, a lasat urme.
Studiul arata pentru Romania o crestere a Produsului Intern Brut de 4,1 la suta pe cele patru trimestre din 2005, o rata a somajului de 5,5 la suta si o modificare a preturilor de consum de 2,1 la suta pe parcursul intregului an.

O crestere mica a economiei Statelor Unite ale Americii, o stagnare a celei europene si o redresare a economiei Japoniei vor iesi din ritmul impus de tarile in curs de dezvoltare, care vor inregistra performante de invidiat. Acestea vor beneficia de climatul favorabil oferit de dobanzile mici, de inflatiile in scadere si de cererea tot mai mare de bunuri, ceea ce le va aduce, conform previziunilor, o crestere de cel putin 5,5 la suta in acest an (fata de estimarile de 5,7 la suta pentru 2005 si 6,6 la suta pentru 2004).

Averea

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 778 ori