Soarta Ucrainei se decide in Olanda: Referendum pentru stabilirea drumului pe care va merge Kievul

Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 18:00
3568 citiri
Soarta Ucrainei se decide in Olanda: Referendum pentru stabilirea drumului pe care va merge Kievul
Foto: Euromaidanpress

Destinul european al Ucrainei sta in mainile alegatorilor din Olanda. Dupa ce alte 27 de state si-au dat acordul pentru includerea Kievului in randul aliatilor economici cu care UE intretine relatii de liber schimb, olandezii au fost chemati la urne miercuri, 6 aprilie, pentru a perfecta aceasta intelegere.

Este o situatie confuza si pentru olandezi, care nu sunt gata sa imbratiseze ideea unui parteneriat economic cu Ucraina, dar si pentru beneficiarii eventualului vot pozitiv, Kievul fiind in ultima vreme lovit de tot felul de scandaluri politice, remarca IB Times.

Moment crucial

In acest moment, presedintele ucrainean Petro Poroshenko este prins in mijlocul scandalului Panama Papers, avand mai multe companii offshore in care si-a depozitat averea facuta in 2014, exact cand tara era lovita de razboiul civil de la granita de est.

In acelasi timp, o transa de 5 miliarde dolari pe care FMI trebuia sa o acorde guvernului de la Kiev este in continuare blocata din cauza instabilitatii politice, iar razboiul din regiunile separatiste a adus in pragul infometarii peste 300.000 de civili.

Practic, este momentul in care Ucraina va dovedi daca a reusit sa convinga partenerii europeni de intentiile sale de a se alatura Uniunii.

"Referendumul din Olanda ne preocupa mai mult decat imprumutul de la FMI. Este un fapt crucial pentru vectorul de miscare si identitate al Ucrainei", a comentat Pavlo Sheremeta, fostul ministru al Economiei de la Kiev.

"Pentru noi, conteaza foarte mult acordul de liber schimb comercial si progresul pe o cale democratica", a mai spus acesta.

"Criza continentala"

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker a apreciat ca Europa va intra intr-o "criza continentala" in cazul unui vot negativ al referendumului in Olanda.

Evenimentul ar putea chiar sa se petreaca, in contextul in care ultimele sondaje au arata ca 66% dintre olandezi se declara impotriva intaririi legaturilor dintre UE si Kiev.

In fine, din punct de vedere legal, premierul olandez Mark Rutte ar putea ignora decizia votantilor, dar acest lucru ar echivala cu o sinucidere politica din partea sa.

Pentru activistii eurosceptici din Olanda, cei care au si solicitat organizarea referendumului, acesta va redefini relatia Amsterdamului cu Bruxellesul

"Referendumul cu privire la Ucraina este pentru a pune presiune pe relatiile tarii noastre cu UE. Trebuie sa intelegeti ca nu prea ne pasa de Ucraina", sustine Arjan van Dixhoorn, un profesor de istorie din Amsterdam si lider al partidului Citizens' Committee EU.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord liber schimb Ucraina UE, #referendum Olanda, #scandal Petro Poroshenko, #scandal Panama Papers , #Olanda