Printul Willem-Alexander a devenit rege, dupa abdicarea reginei Beatrix

Marti, 30 Aprilie 2013, ora 11:35
2209 citiri
Printul Willem-Alexander a devenit rege, dupa abdicarea reginei Beatrix

Regina Beatrix a Olandei a abdicat si printul mostenitor Willem-Alexander a devenit rege in urma ceremoniei de intronizare desfasurate marti la Palatul Regal din Amsterdam.

Dupa un scurt discurs la palatul Regal din Amsterdam, Beatrix a semnat declaratia de abdicare in prezenta presedintilor Senatului si Camerei reprezentantilor, Consiliului de Ministri, guvernatorilor regatului si altor invitati.

"Astazi las locul unei noi generatii. Fiul meu isi va asuma responsabilitatea acestei noi functii", a apus regina.

Aproximativ 800.000 de vizitatori imbracati in portocaliu ar urma sa invadeze strazile din Amsterdam pentru a marca intronarea. Noul rege, in varsta de 46 de ani, va fi primul barbat pe tronul Olandei din 1890, dupa trei regine si o regenta in tara sa, scrie France Presse.

Acesta va fi si primul dintr-o noua generatie de monarhi europeni, a caror varsta medie este de 71 de ani, care accede la tron. Dupa 33 de ani de domnie, regina Beatrix a semnat actul de abdicare, predand stafeta generatiei tinere.

Viitorul monarh a anuntat deja ca el si sotia sa de origine argentiniana Maxima (41 de ani) nu sunt adepti stricti ai protocolului. Astfel, contrar mamei sale, el nu tine neaparat sa fie numit cu apelativul "Majestate". "Oamenii pot sa-mi spuna asa cum se simt ei mai confortabil", a mai spus el, pretinzand ca vrea sa fie un monarh al "secolului XXI" care sa reconcilieze traditia cu modernitatea.

Rolul monarhului a evoluat de la crearea in 1815 a Regatului Þarilor de Jos, care a fost inainte republica.

Organizatorii ceremoniei nu prevad manifestatii anti - monarhie de amploare

Dupa 2012, suveranul nu mai este implicat in formarea guvernului, parlamentului, ca inainte, dar semneaza inca legi.

Willem-Alexander a asigurat ca va accepta acest rol pur simbolic daca parlamentul va decide in acest sens.

Noul rege va depune juramantul in fata celor doua camere ale parlamentului, care se vor reuni in fosta biserica din Amsterdam, situata in apropierea palatului regal. El va fi intronat si nu incoronat, o nuanta marcand separarea intre biserica si monarhia din Olanda.

Daca intronarea reginei Beatrix in 1980 a fost marcata de violente manifestatii impotriva crizei de locuinte, in cazul lui Willem-Alexander evenimentul nu ar trebui sa fie puternic perturbat.

Amsterdamul are prevazute sase locuri pentru manifestatiile antimonarhiste, dar unul singur a fost rezervat pana acum de catre republicani, care prevad o actiune pasnica, in haine albe, in opozitie cu portocaliul. Acestia vor protesta in special pentru a cere o reducere a bugetului alocat Casei regale, un fond anual de 825.000 de euro.

Criticat aspru pentru cuvintele sale si amestecul improbabil de stiluri, cantecul oficial al intronarii va rasuna, de asemenea. Marti seara, 17 milioane de olandezi sunt invitati sa-l cante impreuna in cor.

O multitudine de concerte, petreceri si sarbatori stradale au fost planificate in intreaga tara, inclusiv un spectacol in aer liber al faimosului DJ olandez Armin van Buuren la Amsterdam.

#intronare rege Olanda, #abdicare regina Olanda, #ceremonie familie regala Olanda, #rege Olanda Willem Alexander, #regina Beatrix Olanda , #Olanda