Olanda cere sprijin pentru a depista agentiile de recrutare de rea-credinta

Vineri, 23 Martie 2012, ora 09:32
1476 citiri
Olanda cere sprijin pentru a depista agentiile de recrutare de rea-credinta

Olanda a creat un centru de reclamatii impotriva agentiilor de recrutare de rea-credinta, unde oricine poate reclama anumite practici incorecte din domeniul recrutarii de personal, inclusiv cetatenii romani care locuiesc si muncesc aici, a precizat Ambasada Olandei la Bucuresti.

Cetatenii si firmele care semnaleaza nereguli legate de agentiile de recrutare pot apela, incepand din 14 martie, un numar de telefon special. Centrului de reclamatii impotriva agentiilor de recrutare de rea-credinta i se pot adresa atat potentiale victime si apartinatorii acestora, cat si firmele de buna credinta care doresc sa reclame anumite practici incorecte din domeniul recrutarii de personal.

"Oricine traieste si lucreaza in Olanda, indiferent de nationalitate, poate reclama la acest centru practicile incorecte ale unor agentii de recrutare", a explicat Ambasada Olandei, adaugand ca nici autoritatile romane, nici alte institutii din tara noastra nu au fost anuntate de infiintarea acestui centru.

Intr-o scrisoare adresata Camerei Deputatilor din Olanda, ministrul Afacerilor Sociale, Henk Kamp, a anuntat crearea acestui centru si a prezentat o actiune extinsa cu o multitudine de masuri prin care intentioneaza eliminarea de pe piata in doi ani a tuturor agentiilor de recrutare de rea-credinta.

"In ciuda tuturor eforturilor care s-au depus, birourile de rea-credinta pentru plasarea temporara a fortei de munca continua sa dea nastere multor probleme. Acestea dobandesc castiguri mari in dauna administratiei publice si a birourilor de buna-credinta si abuzeaza de angajatii lor".

"In acest scop se folosesc adesea racolatori, intermediari de rea-credinta si constructii transfrontaliere. Modul lor de a actiona merge adesea mana in mana cu angajari ilegale, cu fraudarea impozitelor si a cotizatiilor, precum si cu plata insuficienta.

Cabinetul nu doreste sa permita ca functionarea pietei muncii sa fie astfel perturbata si ca agentiile de buna-credinta pentru plasarea temporara a fortei de munca sa fie scoase de pe piata prin concurenta neloiala", se arata in scrisoarea ministrului Kemp.

Olanda nu si-a deschis piata muncii pentru romani si bulgari. Cetatenii din cele doua tari au o anumita "cota" repartizata pentru permise de munca ce li se pot elibera pentru anumite tipuri de slujbe, in general sezoniere - cules de fructe si legume.

#Olanda agentii recrutare, #Olanda locuri munca, #romani angajati Olanda , #Olanda