Numarul tirurilor cu flori olandeze oprite la vama a ajuns la 31

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 15:30
1843 citiri
Numarul tirurilor cu flori olandeze oprite la vama a ajuns la 31

Numarul tirurilor cu flori si seminte din Olanda oprite la vamile romanesti a ajuns, joi, la 31, plantele fiind suspectate ca fiind infestate cu microorganisme de carantina, conform Mediafax.

Astfel, in intervalul 16-22 septembrie, pentru 25 tiruri s-a dispus masura indisponibilizarii, iar alte doua transporturi au fost confiscate. Pentru patru transporturi s-a decis intoarcerea marfii in tara de provenienta, decizia apartinand furnizorului, iar unuia dintre tiruri i s-a permis sa tranziteze Romania spre Bulgaria, potrivit ANAF.

Primele rezultate ale analizelor de laborator cu privire la bulbii importati din Olanda indica prezenta unui paduche care nu e de carantina, rezultatele finale urmand sa fie gata in jurul orei 16, a declarat, joi, pentru NewsIn, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

"Acum avem date partiale pentru sase probe, iar alte 17 sunt in lucru. Probele finale vor veni in jurul orei 16", a spus Tabara. Ministrul a precizat ca sunt doar rezultate partiale pentru ca procedurile sunt mai dificile in cazul analizelor privind agentii patogeni, fitopatogeni sau bolile fitopatogene.

"Este o procedura putin mai dificila. Deci, continua analizele pe zona de virusi, micologie si bacteriologie. Pana acum au fost facute determinari pentru insecte daunatoare. Au fost gasite insecte daunatoare la cele sase probe, dar nu de carantina".

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a informat Comisia Europeana, Ambasada Olandei si Serviciul Fitosanitar din Olanda asupra actiunii de monitorizare a achizitiilor intracomunitare de produse de origine vegetala.

"In cazul in care rezultatele analizelor de laborator vor evidentia prezenta anumitor organisme de carantina, autoritatile fitosanitare teritoriale vor aplica una sau mai multe dintre masurile oficiale, in caz contrar marfa va putea fi comercializata, urmand ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), prin Agentia Nationala Fitosanitara sa informeze de indata autoritatea fitosanitara din Olanda si Comisia cu privire la cele constatate si la masurile pe care le-a luat", potrivit unui comunicat al MADR.

Valeriu Tabara a declarat miercuri ca, de la inceputul acestui an si pana in prezent, au fost confiscate peste 150 de transporturi de mare capacitate, din cauza unor nereguli privind "sanatatea materialului importat sau chestiuni legate de evaziunea fiscala".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#olanda, #flori olanda, #seminte olanda, #bulbi olanda, #import flori olanda interzis, #schengen , #Olanda