Ministrul olandez al Finantelor: Demisia, daca nu se accepta scaderea deficitului

Miercuri, 28 Martie 2012, ora 16:16
1246 citiri
Ministrul olandez al Finantelor: Demisia, daca nu se accepta scaderea deficitului

Ministrul olandez al Finantelor, Jan Kees de Jager, ar putea demisiona daca guvernul nu va accepta masuri prin care deficitul bugetar sa fie redus anul viitor sub pragul de 3% din PIB, potrivit presei olandeze.

Oficialul a refuzat sa comenteze informatiile.

"Sunt un ministru de Finante solid. Asa vreau sa fiu si in continuare, insa nu vreau sa speculez", a declarat De Jager marti seara, intrebat daca fostul ministru al Finantelor Frans Andriessen rerpezinta o sursa de inspiratie pentru el. Andriessen a demisionat in anii '80 pentru ca guvernul de atunci a refuzat masuri de consolidare a finantelor publice.

Programul de stiri Nieuwsuur si cotidianul olandez AD au transmis marti seara si miercuri dimineata informatii potrivit carora De Jager ar fi amenintat coalitia de guvernare ca va demisiona daca guvernul nu va accepta masuri de reducere a deficitului.

De Jager a criticat anterior statele de la periferia zonei euro pentru ca nu si-au respectat angajamentele fiscale.

In absenta unor masuri suplimentare, deficitul bugetar al Olandei va fi de 4,6% din PIB anul viitor.

UE a cerut Olandei sa reduca deficitul sub 3% din PIB in 2013.

Cele doua partide care formeaza coalitia de guvernare din Olanda sunt in negocieri, incercand sa convina masuri de reducere a deficitului.

De Jager este cunoscut pentu modul in care face presiuni asupra partenerilor de negocieri. Anterior, el a avertizat public ca va vota impotriva efectuarii conversiei de obligatiuni pentru reducerea datoriei de stat a Greciei, desi in spatele usilor inchise facea eforturi pentru a se ajunge la un acord.

Intrebat daca neaga ca ar fi amenintat cu demisia, oficialul a reiterat ca nu vrea sa speculeze pe aceasta tema.

#ministru Olanda finante, #scadere deficit Olanda, #declaratii ministru deficit Olanda , #Olanda