Lectia de agricultura se preda in nord: La fermele olandeze lucreaza roboti

Vineri, 29 August 2014, ora 08:45
3120 citiri
Lectia de agricultura se preda in nord: La fermele olandeze lucreaza roboti
Sursa foto: Munckhof

Fermierii olandezi au depasit nivelul de simpli exportatori ai produselor realizate in complexele zootehnice sau agricole. Acestia sunt din ce in ce mai des dati ca exemplu de agricultorii moderni, la aceasta ora statul din Nordul Europei exportand inclusiv tehnicile revolutionare de administrare a fermelor automatizate.

Ferma Hoeve Rosa din provincia olandeza Limburg este un loc unde nu vei vedea oameni trebaluind de zor pe campuri, chiar daca totul merge struna, iar proprietarul Fons Kersten inregistreaza profituri in crestere in fiecare an, potrivit The Economist.

Ferma este administrata de roboti, iar Fons Kersten nu are decat sa isi tina la indemana smartphone-ul pentru a fi anuntat printr-o aplicatie daca este nevoie de interventia sa. Investitia lui Kersten in roboti s-a cifrat la o jumatate de milion de euro in 2008, dar i-a permis sa isi dubleze numarul de capete din ferma, sa creasca productia de lapte cu 10-15% si sa reduca pierderile la furajarea animalelor. Acesta pare sa fie viitorul agriculturii nu numai in Olanda, ci si in intreaga lume. Iar cei decisi sa isi imbunatateasca productia agricola bat deja la portile olandezilor pentru a lua lectii, transmite The Economist.

Pe locul doi la exporturi

Pariul cu agricultura pare sa fie unul castigat fara drept de apel de olandezi. Tehnologiile noi aplicate de acestia i-au facut sa ajunga pe locul II in lume la exportul produselor agricole, primul loc fiind detinut de Statele Unite ale Americii, o tara cu o suprafata de 20 de ori mai mare. Comparativ cu anii'60, productia Olandei de lapte este dubla, iar noile soiuri dezvoltate de cercetatori dau rezultate excelente.

Exportul de marfuri agricole nu mai este insa un scop in sine, Olanda acordand la aceasta ora consultanta pentru alte state si mari firme producatoare care manifesta ingrijorare fata de nivelul productiei si calitatea recoltelor.

Robotii agricoli, trimisi la munca in strainatate

Robotii de la ferma Hoeve Rosa sunt produsi de Lely, o firma care exporta tehnologie in nu mai putin de 70 de tari. La inceputul acestui an, cea mai mare companie de produse lactate de pe piata chineza, Yili, si-a trimis reprezentantii la Universitatea Wageningen pentru a-i convinge pe savantii olandezi sa accepte crearea unui centru de cercetare si dezvoltare finantat de catre China in cadrul universitatii.

Semn ca robotii trimisi la munca peste hotare au fost si buni ambasadori ai progresului tehnologic inregistrat de olandezi.

Renastere dupa o perioada neagra

In anii '70, agricultura olandeza parea sa se indrepte fara nicio stavila catre dezastru. Poluarea rezultata din cresterea intensiva a vacilor si lipsa de culturi variate au dus la degradarea solului si poluarea apelor. Acum insa, Olanda este profund schimbata la acest capitol. Cu doar 14 kg de amoniac emis in timpul unui an de catre un animal, Olanda este mult sub media europreana de 25 kg/animal.

Grajdurile sunt construite astfel incat gunoiul de grajd este automat preluat de benzi transportoare si dus spre bazinele de prelucrare. Serele construite in Tara Lalelelor folosc emisiile de dioxid de carbon pentru a incalzi apele subterane sau a produce alte tipuri de energie verde, lucru care reduce consumul de energie electrica.

Prognoza sumbra

In 2050, populatia globului ar putea atinge cifra de noua miliarde de locuitori, lasand sa se intrevada si spectrul unei lipse a alimentelor. Mai mult, metodele agricole traditionale ineficiente sunt si daunatoare mediului, emisiile de carbon urmand sa evolueze in acelasi ritm cu populatia. Din punctul de vedere al cercetatorilor, metoda gasita de olandezi pare cea mai sigura pentru a asigura o viata mai linistita generatiilor viitoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agricultura, #olanda, #agricultura moderna, #ferme supertehnologizate, #metode sustenabile , #Olanda