Votul dat de olandezi in cadrul referendumului cu privire la acceptatrea acordului de liber schimb UE-Ucraina pune sub semnul intrebarii traseul pro-european al tarii din estul Europei.
Premierul olandez Mark Rutte este nevoit sa decida daca va pastra coeziunea in cadrul blocului european mergand impotriva votului dat de alegatorii olandezi sau va reduce dramatic sperantele unei apropieri mai mari intre Ucraina si Bruxelles, in antiteza cu Franta si Germania, anunta IB Times.
Hollande si Merkel, aliatii Kievului
"Din punctul de vedere al Uniunii Europene, vom implementa tot ce se poate din acordul de cooperare", a anuntat presedintele francez Francois Holande, dupa o intalnire cu cancelarul german Angela Merkel.
"Franta si Germania vor continua sa sustina Ucraina, acordul de liber schimb urmand sa se aplice pe teritoriul tarilor noastre", a mai spus Hollande.
In afara Olandei, celelalte 27 de tari europene au ratificat acordul de liber schimb cu Ucraina, dar votul dat in cadrul referendumului olandez este unul consultativ, decizia finala ramanand la latitudinea premierului Olandei.
Rusii neaga orice implicare
Kremlinul a negat inca de joi ca ar fi incercat sa influenteze in vreun fel rezultatul votului din Olanda.
Rusia este insa unul dintre factorii care au blocat in repetate randuri o relatie mai stransa intre Kiev si Bruxelles, iar relatiile dintre cele doua tari sunt in continuare tensionate ca urmare a anexarii Peninsulei Crimeea si declansarii crizei din estul Ucrainei.
"Nu am avut niciun amestec in acest proces. Nici nu am atins acest subiect, deoarece suntem convinsi ca nu trebuie sa existe interventii externe in procesul democratic exercitat in interiorul unui stat", a anuntat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Referendumul olandez a fost validat in urma atingerii prezentei la urne de 32,2%, 61,1% dintre votanti respingand propunerea de ratificare a acordului de liber schimb cu Ucraina.
Premierul Rutte se arata ezitant in ceea ce priveste ratificarea acordului in acest moment, iar chestiunea ridica semne si mai mari de intrebare asupra coeziunii politice din blocul european, in mai putin de 3 luni, britanicii trebuind sa decida daca Regatul Unit va mai ramane in UE.
Pentru liderii organizatiilor politice anti-islam si anti-UE din Olanda, momentul referendumului semnifica "inceputul sfarsitului Uniunii Europene", dupa cum a postat unul dintre acestia pe Twitter.