Crestin-democratii olandezi se opun aderarii Romaniei si Bulgariei

Joi, 02 Februarie 2006, ora 15:02
1093 citiri

Principalul partid de guvernare din Olanda, Partidul Crestin-Democrat, si-a manifestat dezacordul fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la 1 ianuarie 2007, motivand optiunea prin faptul ca cele doua tari candidate au esuat in a lupta eficient impotriva coruptiei si in aplicarea reformelor necesare in justitie.Tratatul de aderare al Romaniei si Bulgariei la UE contine clauza de salvgardare care, o data activata, ar amana data aderarii la 1 ianuarie 2008. Este nesigur daca celelalte forte din parlamentul Olandei se vor sustine martea viitoare crestini-democratii si vor vota in unanimitate amanarea aderarii Romaniei si Bulgariei. Vor fi necesare 74 de voturi contra pentru neratificarea tratatului de aderare, iar in Camera Inferioara sunt doar 44 de crestin-democrati. "Impresia mea este ca vom avea o majoritate in favoarea ratificarii", a declarat Jan van Dijk, purtatorul de cuvant al crestin-democratilor.

Olanda a declarat insa ca nu este impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei, dar ca acest lucru trebuie sa se intample in momentul in care ambele isi vor duce la capat angajamentele de eradicare a coruptiei si de reformare a justitiei.

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu afirma ca Romania este mai putin corupta in urma eforturilor depuse de actuala guvernare. Pentru el amanarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana nu pare a fi o optiune. Intr-un interviu acordat cotidianului national de limba olandeza Trouw, Ungureanu declara ca ARomania lupta impotriva coruptiei la toate nivelele si munceste din greu pentru un sistem judiciar transparentA'. In acelasi timp Ungureanu afirma ca s-a facut tot posibilul pentru a raspunde cerintelor UE in cat mai multe domenii si ca Romania satisface criteriile de aderare: AInflatia a scazut considerabil, iar economia a crescut mult in ultimii ani. Controlul frontierelor s-a imbunatatit simtitor, iar sistemul fiscal a fost supus unui process de reforma. Bineinteles, mai sunt multe de facut, de exemplu la capitolele piata interna si mediu inconjurator.A'

Desi este constient de imposibilitatea obtinerii unanimitatii in parlament, Ungureanu mentioneaza ca este regretabil faptul ca CDA se mentine pe aceeasi pozitie.

Potrivit deputatului Van Dijk, CDA este impotriva aderarii Romaniei deoarece in tara, , coruptia este generalizata. In plus, sistemul judiciar nu functioneaza la parametri optimi. Ministrul Ungureanu nu neaga acest lucru. ACoruptia are o istorie lunga in Romania. In fosta dictatura comunista, ea a fost un mod de supravietuire. A patruns adanc in cultura societatii.A' Cu toate acestea, in Romania, din ce in ce mai multe cazuri de coruptie sunt facute publice pentru a trage semnale de alarma si a face cunoscute intentiile in aceasta directie. Toti cei aflati la putere sunt obligati sa depuna declaratii de avere, atat pentru ei, cat si pentru membrii familiilor lor.

Ministrul da ca exemplu un raport al (Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare) BERD, potrivit caruia nivelul coruptiei din Romania s-a redus pana la putin peste media UE. "Bruxelles nu a cerut niciodata Romaniei dosare complete. Este vorba aici de modul de abordare a coruptiei. Acesta trebuie sa fie transparent. "

Ministrul olandez al Afacerilor Externe, B. Bot, a aratat, saptamana trecuta, ca dobandirea statutului de membru al UE de catre Romania si Bulgaria poate fi amanat cu un an, daca cele doua tari nu indepliensc toate criteriile de aderare. Ministrul Ungureanu refuza sa se gandeasca la aceasta posibiliatate si da de inteles ca acest lucru nu poate fi pus in discutie. "Noi nu dorim sa luam in calcul aceasta optiune. Noi ne concentram total pe obtinerea calitatii de membru al UE la 1 ianaurie 2007. Pentru noi, acest punct este, stilistic vorbind, ori victoria, ori moartea."

BLOOMBIZ - PORTALUL TAU DE AFACERI!

Abonati-va la newsletter!