Bucurie la Bruxelles: Olanda a aprobat bugetul de austeritate

Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 09:00
1533 citiri
Bucurie la Bruxelles: Olanda a aprobat bugetul de austeritate

Comisia Europeana a salutat vineri aprobarea planului de austeritate de catre deputatii olandezi, care "trimite un mesaj puternic" de angajament al Olandei de a mentine controlul finantelor publice.

"Salutam acordul bugetar obtinut cu un larg consens in Olanda", a declarat comisarul pentru afaceri economice, Olli Rehn, intr-un comunicat, citat de AFP.

"El trimite un semnal puternic de angajament de a mentine finantele publice olandeze pe o baza solida si durabila pastrand in acelasi timp bunastarea generatiilor viitoare", a adaugat el.

Proiectul de buget a fost prezentat vineri Comisiei Europene, care il va examina in urmatoarele saptamani cu propuneri de la alte tari din zona.

Acest buget are ca tinta sa reduca in 2013 deficitul public sub 3% din PIB, fata de 4,7% in 2011, norma din zona euro, in special printr-o crestere a TVA, reducerea bugetului alocat sanatatii si inghetarea salariilor anumitor categorii de functionari.

Deputatii olandezi au cazut de acord doar la cateva zile dupa demisia guvernului lui Mark Rutte, victima a unui dezacord asupra reducerii deficitului cu aliatul sau, partidul de extrema-dreapta al lui Geert Wilders. Alegeri legislative anticipate vor avea loc pe 12 septembrie.

#buget austeritate Olanda, #criza Olanda, #demisie Guvern Olanda , #Olanda