Cele mai stabile monede din lume

Marti, 09 August 2011, ora 09:56
2215 citiri
Cele mai stabile monede din lume

Dolarul si euro sunt slabite de criza datoriilor, iar francul si yenul nu mai sunt atractive pentru investitori. Pentru ce monede stabile putem opta?

Francul si yenul ar putea sa-si piarda din putere, dupa ce Elvetia si Japonia au intervenit pe pietele valutare si au stabilit o dobanda cheie aproape de zero, conform Incont.ro.

Euro si dolarul sunt extrem de slabite.

In acest context, cei mai mari beneficiari de pe piata valutara par a fi coroana norvegiana si dolarul din Australia si Noua Zeelanda.

Aceasta este parerea lui Frankfurt Trust, manager de active la BHF-Bank, omul care supervizeaza aproximativ 23 de miliarde dolari.

Norvegia, Australia si Noua Zeelanda au datorii de sub 48% din PIB.

Comparativ, SUA are o datorie de 60% din PIB, Marea Britanie de 77%, iar Germania de 79%.

In plus, dolarii Australiei si Noii Zeelande reprezinta singurele monede, cu exceptia francului, care au crescut in ultimele 12 luni in topul celor 10 monede majore, urmarite de catre indexurile Bloomberg.

Kiwi, asa cum e cunoscuta moneda Noii Zeelande, a urcat cu 3 % in aceasta perioada, iar dolarul australian, cu 2,6%, potrivit indexurilor. Francul a crescut cu 27 de procente.

Norvegia, al saptelea cel mai mare explotator de petrol din lume, a avut cel mai mare excedent guveramental din orice tara evaluata AAA. Anul trecut acesta a fost de 10,5% din PIB, conform datelor Fitch Ratings.

#valuta, #curs valutar, #valuta stabila, #dolar, #euro, #franc , #Noua zeelanda