Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE cere Norvegiei sa plateasca suplimentar pentru a avea acces pe piata din Romania

UE cere Norvegiei sa plateasca suplimentar pentru a avea acces pe piata din Romania

Uniunea Europeana a cerut Islandei, Lichtensteinului si Norvegiei contributii financiare suplimentare daca vor sa desfasoare activitati comerciale in noile state ale comunitatii - Romania si Bulgaria -, Norvegia fiind cel mai mare contributor, informeaza EUobserver.

Cele trei state - membre ale Spatiului Economic European - platesc o contributie anuala catre UE in schimbul accesului pe piata interna a comunitatii europene, astfel incat Islanda, Lichtenstein si Norvegia sa isi poata vinde bunurile si serviciile in statele membre.

"Am facut o oferta generoasa, care ar trebui sa fie baza unei intelegeri", a declarat ambasadorul Norvegiei la UE si negociatorul sef pentru aceasta problema, Oda Helen Sletnes, citata de EUobserver.

Pe de alta parte, negociatorul din partea UE, Matthias Brinkmann, considera ca s-au facut progrese in negocieri, dar un acord este inca departe. "Inca nu vedem un tratament egal aplicat Romaniei si Bulgariei comparativ cu cele zece state care au aderat in 2004", a indicat acesta.

Bruxelles-ul vrea ca Norvegia, Islanda si Lichtenstein sa aiba o contributie proportionala cu cea avuta in 2004, cand au aderat cele zece state, pentru a nu exista discriminari. Atunci, contributia anuala a Norvegiei a crescut de zece ori, la 205,8 milioane de euro.

UE a cerut initial o crestere anuala a contributiei de 71 de milioane de euro de la 1 ianuarie 2007 pana in 30 aprilie 2009, cand acordul Spatiului Economic European (SEE) va fi renegociat. Ulterior cererea Uniunii s-a redus la 65 de milioane, insa cele trei tari din SEE au oferit vineri, cand partile s-au intalnit din nou la negocieri, doar 55 de milioane de euro din care Norvegia va plati 53. In ciuda lipsei unui acord, negocierile vor continua la nivel de experti. Ei vor discuta chestiunile tehnice.

Norvegia se teme ca va fi nevoita sa cedeze presiunilor UE cand se va intruni Comitetul Spatiului Economic European, in 16 martie, daca diferenta de 10 milioane de euro dintre cererea UE si oferta norvegiana nu este rezolvata pana atunci.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 785 ori