Top 10 tari care nu vor da faliment

Luni, 30 August 2010, ora 09:16
1588 citiri
Top 10 tari care nu vor da faliment

Recesiunea a afectat in mod diferit natiunile, iar cele care nu au experienta crizei, precum Grecia, Islanda sau Spania au sanse mari sa intre in faliment. Exista insa si tari pentru care temerea unui faliment este departe, avand un nivel sigur al datoriei publice.

Potrivit unui studiu realizat de Wall Street Journal, care a calculat indicele probabilitatii de a intra in incapacitate de plata pentru mai multe tari (abreviat CPD), Grecia si Venezuela au sanse de 50% de a fi in imposibilitatea de a-si acoperi datoria suverana in urmatorii cinci ani. Ca urmare a crizei creditelor din Grecia, tari precum Spania si Portugalia se afla si ele in acest top.

In timp ce aceste natiuni au datorii de miliarde de euro si contractii importante ale PIB-ului, la polul opus, tari precum Norvegia, SUA sau Germania sunt printre natiunile cele mai stabile din punct de vedere economic din lume. Iata cum arata un top 10 a unor atfel de tari.

1. Norvegia ocupa locul intai in top, avand o rata a probabilitatii de a intra in faliment in urmatorii 5 ani de doar 2,3%, in timp ce datoria suverana se ridica la 223 miliarde de dolari, adica 60,6% din PIB. Norvegia are una dintre cele mai scazute rate ale somajului din lume si este unul din statele cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume.

Norvegia a profitat puternic de pe urma industriei petroliere, care s-a accelerat in anii '70 si tara a inceput sa primeasca sume masive din exporturile de petrol.

Guvernul norvegian a infiintat un fond de urgenta de 457 miliarde dolari pentru a face fata tranzitiei.

2. Finlanda are o probabilitate de 3,1% sa intre in incapacitate de plata. Nivelul datoriei suverane este de 44% din PIB, adica 106 miliarde de dolari. Finlanda a cunoscut o recesiune grava la inceputul anilor 1990, insa si-a revenit intr-un mod remarcabil, aproape doua decenii avand o crestere neintrerupta. Finlanda are insa, in prezent, o rata de crestere a PIB-ului de -7.8%, fata de 1% anul precedent.

3. Statele Unite au un indice de a intra in faliment de 3,4% si o datorie suverana de 52,9%, adica 7,6 trilioane de dolari. Criza economica globala a lovit greu Statele Unite si PIB-ul s-a contractat puternic in 2009, la 14,43 trilioane de dolari. In dorinta de a scadea presiunea asupra companiilor americane, guvernul din SUA a oferit o serie de planuri de salvare pentru industria auto si sectorul financiar, platind ajutoare de sute de miliarde de dolari. Economia SUA a inceput sa-si revina, dar cresterea este insa lenta.

4. Danemarca are o probabilitate de a intra in faliment de 3,6% si un total al datoriei suverane de 128 miliarde dolari, adica 41,6% din PIB. Pozitia acestei tari in top se datoreaza schimburilor comerciale pe care Danemarca la face. Ea are una dintre cele mai mari industrii de transport maritim din lume si ocupa un loc fruntas in exporturile de piese de masini si produse din carne. In ciuda unei scaderi de 5% din PIB, ca urmare a crizei financiare globale, Danemarca are o populatie mica si un produs intern brut mare, ceea ce face ca aceasta tara sa mentina un standard ridicat de viata si un nivel de stabilitate economica.

5. Suedia are un indice CPD de 3,7% si un total al datoriei suverane de 142 miliarde dolari, adica 35,8% din PIB. La fel ca vecinii sai scandinavi, Suedia se bazeaza pe exporturi. Tara produce vehicule, echipamente de constructii si componente de telecomunicatii. PIB-ul suedez a scazut cu 4,9% de la inceputul anului 2010, dar analistii asteapta ca acesta sa revina pe crestere pana la sfarsitul anului.

6. Germania are un indice privind posibilitatea intrarii in faliment de 3,9% si un total al datoriei suveranede 2,36 trilioane de dolari, adica 72,1% din PIB. Cea de-a patra economia a lumii, si cea mai mare din Europa, tine in spate multe dintre tarile UE care au datorii suverane mari, cum ar fi Grecia. Germania este unul dintre cei mai mari exportatori de masini, vehicule si substante chimice. In ciuda faptului ca s-a confruntat cu o contractie neta de 4% in cursul perioadei de recesiune 2008-2009, ea estimeaza totusi o crestere de 1,5% pana la sfarsitul anului 2010.

7. Elvetia are 4,3% sanse sa intre in incapacitate de plata, avand un total al datoriei suverane de 196 miliarde dolari, adica 40,5% din PIB. Elvetia are una dintre economiile cele mai stabile. Francul elvetian este, de asemenea, una dintre monedele cele mai stabile, fiind ajutat de catre sistemul bancar elvetian, celebru la nivel international, si de o politica comerciala extrem de liberala. Economia Elvetiei a cunoscut o usoara scadere in 2009, dar se asteapta la o crestere a PIB-ului in 2010.

8. Olanda are 4,4% sanse de faliment. Datoria suverana a tarii este de 62,2% din PIB, adica 496 miliarde dolari. Aceasta tara are relatii stabile la nivel international, precum si o rata a somajului scazuta. Cu toate acestea, tara a fost afectata in mod semnificativ de criza economica globala. Exporturile au scazut cu aproape 25% in 2009, dar programele guvernamentale si planurile de salvare au readus-o pe crestere.

9. Hong Kong are sanse de 4,9% sa intre in faliment si datoria suverana de 78 miliarde dolari (37,4% din PIB). Hong Kong are o economie bazata pe liberul schimb. In urma crizei, a pus la dispozitie un pachet de stimulare masiv, in valoare de 5,2% din PIB-ul national, cu scopul de a ajuta persoanele sarace. Turismul a ajutat, de asemenea, aceasta tara sa-si pastreze stabilitatea in vremuri tulburi.

10. Arabia Saudita are un risc de a intra in faliment de 5% si un total al datoriei suverane de 87 miliarde dolari (37,4%). Arabia Saudita se bazeaza pe exporturile de petrol, dar se straduieste sa isi diversifice economia prin cresterea serviciilor interne, cum ar fi producerea de energie si industria de telecomunicatii.

#faliment, #criza, #tari, #datorie, #publica , #Norvegia