Romii, bulgarii si francezii sperie antiimigrationistii din Norvegia

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 10:22
1424 citiri
Romii, bulgarii si francezii sperie antiimigrationistii din Norvegia

Partidul Progresului din Norvegia (FrP, de opozitie), antiimigrationist, din cadrul dreptei populiste, a prezentat scuze Ambasadei Frantei dupa ce un lider al formatiunii politice respective i-a asimilat pe francezi cu criminalii, s-a aflat marti de pe langa ambasada.

Joia trecuta, vicepresedintele FrP Per Sandberg a enumerat trei masuri imediate susceptibile, in opinia sa, "sa stavileasca torentul de cersetorie si criminalitate", relateaza AFP.

Cu legislatia actuala, "politia poate aresta la frontiere grupurile organizate de romi, bulgari sau francezi, deoarece se stie din experienta ca aceste persoane tulbura ordinea publica si s-a dovedit, de asemenea, ca un mare numar dintre ele se dedau la activitati criminale", estima Sandberg pe pagina de internet a FrP.

Potrivit declaratiilor primului secretar al Ambasadei Frantei la Oslo, Antoine Gosset, o parte a comunitatii franceze s-a sesizat si ambasada a contactat partidul la sfarsitul saptamanii trecute.

"Consilierul pe probleme de comunicare al acestei formatiuni politice a prezentat 'scuze insistente' ambasadei si comunitatii franceze", scrie ambasada pe site-ul sau.

Contactat de AFP, consilierul respectiv, Morten Wold, a parut ca atenueaza "scuzele", calificand scandalul drept "o furtuna intr-un pahar cu apa". "Daca unele persoane au fost afectate de aceste declaratii, noi ne exprimam regretul. Nu era intentia noastra sa vorbim despre francezi intr-o maniera degradanta", a spus el.

Sandberg "voia sa dea un exemplu si sa arate ca legislatia actuala ii permite Norvegiei sa aresteze grupuri organizate la frontierele sale, indiferent de cetatenia lor", inclusiv cetateni din spatiul Schengen, in principiu scutiti de controalele la frontiera, a precizat el.

Textul lui Sandberg nu-i mentiona initial decat pe romi, a explicat FrP, si, pentru a nu parea ca stigmatizeaza aceasta etnie, aluziile la francezi si bulgari, la alte populatii din spatiul Schengen (...) au fost adaugate ulterior.

Dupa reactiile aparute la declaratiile sale, "un pic neavenite", a recunoscut el, in ziarul Dagbladet, Sandberg a modificat din nou textul, precizand indeosebi ca "puteau fi numiti danezii si toate cetateniile din spatiul Schengen".

FrP, in prezent principala formatiune de opozitie din Parlamentul de la Oslo, ar putea intra in guvern alaturi de Partidul Conservator dupa alegerile legislative din septembrie a.c., potrivit sondajelor de opinie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#imigranti Norvegia, #emigranti francezi, #partide antiimigratie Europa, #discriminare Norvegia , #Norvegia