Norvegia vrea sa taxeze in premiera unele masini electrice, cu dedicatie pentru modelele Tesla

Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 16:43
8632 citiri
Norvegia vrea sa taxeze in premiera unele masini electrice, cu dedicatie pentru modelele Tesla
Foto: CC0 Creative Commons

Norvegia, lider mondial in domeniul vehiculelor cu zero emisii, a propus joi "taxa Tesla", menita sa reduca facilitatile fiscale pentru masinile electrice mari, o decizie intens criticata, transmite AFP.

Masinile electrice, care pana acum erau scutite de la taxele masive impuse altor vehicule, reprezinta de la inceputul anului 20% din inmatricularile noi din Norvegia, o cota de piata care nu se intalneste in nicio alta tara.

In proiectul de buget pe 2018 prezentat joi Parlamentului, Guvernul sugereaza renuntarea la facilitatile fiscale pentru masinile electrice cu o greutate de peste doua tone. Propunerea a fost botezata "taxa Tesla" deoarece afecteaza in primul rand modelele produse de Tesla.

Cumpararea unui nou Tesla X va costa astfel mai mult cu aproximativ 70.000 de coroane norvegiene (7.500 euro).

Justificand masura propusa, ministrul de Finante Siv Jensen a explicat ca aceste masini electrice cu o greutate de peste doua tone evacueaza tot atatea gaze de esapament ca si masinile pe benzina si motorina si, prin urmare, proprietarii ar trebui sa plateasca mai mult.

Propunerea a provocat dezbateri intense.

"Este o taxa-bomba. Nici soferii si nici industria auto nu se asteptau la asa ceva. Ea trimite un semnal gresit catre norvegieni si restul lumii", intr-un domeniu in care tara noastra este vazuta ca un model, a afirmat secretarul Asociatiei vehiculelor electrice norvegiene, Christina Bu.

Aceasta a subliniat ca Norvegia si-a stabilit o tinta ambitioasa, de interzicere a vanzarilor de masini noi pe benzina si motorina pana in 2025.

Pe langa subventii, in Norvegia utilizarea statiilor de incarcare si parcarile din centrul oraselor sunt gratuite, iar liniile pentru autobuze pot fi folosite de masinile electrice.

#Norvegia masini electrice , #Norvegia