Norvegia: Grecia nu va intra in default si investeste in obligatiuni elene

Joi, 09 Septembrie 2010, ora 13:03
1281 citiri
Norvegia: Grecia nu va intra in default si investeste in obligatiuni elene

Norvegia, tara care a construit al doilea mare fond suveran din lume, considera ca Grecia nu va ajunge la default si investeste masiv in obligatiuni elene, apreciind ca randamentele care vor fi obtinute pe termen lung justifica riscurile asumate acum, transmite Bloomberg, precizeaza Mediafax.

Government Pension Fund Global, fondul de 450 miliarde de dolari controlat de Norvegia, s-a "aprovizionat" totodata cu obligatiuni emise de Spania, Italia si Portugalia, alte state europene vazute ca fiind expuse la o eventuala criza a datoriilor de stat din cauza posibilelor problemelor financiar-fiscale.

Ministrul norvegian al Finantelor, Sigbjoern Johnsen, a declarat ca sprijina strategia fondului suveran, care a contribuit la o pierdere de 3,4% pe investitii europene fixed income in trimestrul al doilea, compensate de castiguri pe obligatiuni din Asia si America.

"Problema se pune in felul urmator: te astepti la default? Norvegia si-a asumat prognoza ca aceste tari nu vor ajunge acolo. Obligatiunile grecesti sunt interesante in special, pentru ca piata a ajuns la un consens ca aceste datorii vor fi la un moment dat restructurate sau vor intra in incapacitate de plata", comenteaza pentru Bloomberg un analist al Royal Bank of Scotland. Oficialii norvegieni sustin ca perspectiva pe termen lung pe care se bazeaza ii va proteja de pierderi.

"Se poate spune si ca investim pentru infinit. E important, cand te gandesti la anvergura temporala a fondului si a investitiilor, ca trebuie sa existe o cota de management activ", a declarat Johnsen intr-un interviu dat publicitatii in luna august.

Fondul, care administreaza "averea" obtinuta de Norvegia din petrol si gaze, investeste in valori mobiliare in cota direct proportionala cu importanta fiecarui titlu in componenta indicilor globali.

Folosind spatiul de manevra, sau marja, pentru a se abate de la acesti indici prin asa-numita strategie de active management, fondul a batut performantele pietei in medie cu 0,3% pe an, din 1998.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fond norvegia obligatiuni grecia datorii incapacitate , #Norvegia