Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Norvegia cumpara 52 de avioane F-35 de teama Rusiei

Norvegia cumpara 52 de avioane F-35 de teama Rusiei


Guvernul de la Oslo se vede nevoit sa cresca bugetul de Aparare in urma tendintelor expansioniste manifestate de Rusia in bazinul Marii Baltice.

Oficiali din guvernul norvegian au reconfirmat intentia statului nordic de a achizitiona 52 de avioane de vanatoare americane de ultima generatie F-35, cu scopul de a contracara pericolul venit din Rusia, arata agentia Reuters.

Pentru bugetul norvegian investitia in tehnica de lupta moderna va fi destul de mare, in conditiile in care pretul unui avion F-35A, cel mai simplu model, pleaca de la 148 de milioane de dolari.

Aeronavele F-35B si F-35 C, destinate unor operatiuni complexe desfasurate de pe portavioane, au preturi de 251, respectiv 337 milioane de dolari, potrivit Wikipedia.

Spatiu aerian aglomerat

Ministrul Apararii din Norvegia, Ine Eriksen Soereide, se arata ingrijorata de ceea ce expertii militari de la Oslo denumesc "o evidenta proiectie de putere" a Rusiei in regiunea Marii Baltice.

De altfel, rapoartele intocmite de fortele aeriene din Norvegia arata un numar al incursiunilor avioanelor militare aeriene rusesti in spatiul de deasupra Marii Baltice de trei ori mai mare fata de perioada anterioara anului 2014.

Aflata intr-o vizita la Fort Worth-Texas pentru a asista la asamblarea primului avion F-35 destinat fortelor aeriene norvegiene, Soereide nu a putut da cifre referitoare la incalcarea spatiului aerian pe anul in curs.

In schimb, sistemele de monitorizare arata o intensificare a zborurilor efectuate de aviatia rusa si mai multe violari ale spatiului aerian international.

Norvegia si Rusia impart o mica granita terestra in zona arctica, iar activitatea militara intensa desfasurata de Moscova in regiune starneste ingrijorari la Oslo cu privire la declansarea unui conflict accidental intre cele doua state.

Pilotii norvegieni vor incepe zborurile de antrenament pe primul F-35 abia in 2017, dar expertii militari americani cred ca statul nord-european va avea o forta aeriana operationala in 2019.

Soreide spera ca noile avioane de vanatoare sa ofere pilotilor norvegieni sansa de a ramane nedetectati de radar, acestia putand sa indeplineasca misiuni complexe de supraveghere si prevenire a potentialelor incalcari ale spatiului aerian.

Rusii schimba tactica

Este un moment in care toti vecinii Norvegiei tin sub observatie exercitiile si incursiunile in zona arctica a Rusiei. Suedia si Finlanda au reclamat deja mai multe incursiuni ale submarinelor rusesti si a altor nave militare.

Amiralul Haakon Bruun-Hanssen, seful Apararii din cadrul Statului Major al armatei norvegiene, confirma si el prezenta unui numar mare de submarine rusesti in regiune, ca urmare a intensificarii exercitiilor militare desfasurate de Rusia in spatiul arctic.

"Incep sa recupereze teren in mai multe sectoare militare", a comentat amiralul.

Bruun-Hanssen sustine ca este imposibil sa intri in detalii fara sa declasifici anumite informatii secrete, dar mentioneaza ca recentele incursiuni ale avioanelor de vanatoare din Rusia au fost dublate de aparitia unor aeronave de realimentare in zbor si de alte avioane de recunoastere si spionaj.

"Au o tactica de folosire comuna a diferitelor tipuri de aeronave din dotare, asa incat raza de actiune este mult mai mare. Au dovedit ca sunt capabili sa foloseasca sistemele de armament intr-un mod mai eficient decat in trecut.

Operatiunile lor aeriene se bazeaza pe o tactica de folosire a armelor cu raza lunga de actiune similara celei aplicate de fortele militare din Occident", remarca amiralul Bruun-Hanssen.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 6046 ori