Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Norvegia ar putea cobori dobanda cheie

Norvegia ar putea cobori dobanda cheie

Banca centrala a Norvegiei nu a redus dobanda cheie, dupa ce sase mari banci centrale ale lumii, printre care Banca Centrala Europeana (BCE), banca centrala a Marii Britanii si banca centrala americana, Federal Reserve, au luat o asemenea decizie, informeaza Reuters.

Analistii si politicienii au fost surprinsi de hotararea luata de oficialii norvegieni, anuntand ca Norges Bank a vrut, cel mai probabil, sa urmeze procedurile standard, care presupun luarea unei asemenea decizii numai dupa intrunirea consiliului director.


Norges Bank, a carei dobanda cheie a ramas la 5,75%, a refuzat sa se alature deciziei luate de Banca Centrala Europeana, Federal Reserve si de bancile centrale din Marea Britanie, Suedia, Elvetia si Canada, care au redus dobanzile cheie.


Unii analisti sunt de parere ca Norges Bank nu are alte optiuni decat sa reduca, saptamana viitoare, dobanda cheie.


Coroana norvegiana s-a apreciat cu aproape 1% in fata monedei unice si a dolarului, pe fondul anuntului cu privire la decizia luata, sporind atractia investitorilor pentru moneda nationala.


BCE a coborat dobanda de politica la 3,75%, Fed la 1,5% si BoE la 4,5%. In schimb, banca centrala a Japoniei s-a vazut in imposibilitatea de cobori dobanda cheie, aceasta fiind deja la un nivel foarte scazut, de 0,5%.


Banca centrala a Suediei a luat coborat dobanda de referinta cu 0,5%, la 4,25%. De asemenea, banca centrala a Elvetiei a decis sa coboare cu un sfert de punct procentual dobanda de referinta. Marja de variatie pentru dobanda cheie coboara, astfel, de la 2,25-3,25% la 2%-3%, potrivit bancii centrale a Elvetiei.


Banca centrala a Canadei a coborat dobanda de politica monetara cu jumatate de punct procentual, la 2,5%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1078 ori