Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Norvegia ar putea acorda Romaniei un grant de 306 mil euro

Norvegia ar putea acorda Romaniei un grant de 306 mil euro

Mecanismul Financiar "Granturile SEE si Granturile Norvegiene pentru perioada 2009-2011" a fost extins pana in anul 2014, iar prin aceasta prelungire este prevazuta alocarea pentru Romania a inca 306 milioane euro, pentru dezvoltarea coeziunii economice si sociale in tara noastra, precizeaza NewsIn.

O delegatie din Regatul Norvegiei, condusa de secretarul de stat in Ministerul norvegian al Comertului si Industriei, Halvard Ingebrigtsen, a fost primita, la sfarsitul saptamanii trecute, la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) de catre secretarul general adjunct Florin Ionel, potrivit unui comunicat emis luni de MECMA.

"Discutiile purtate cu acest prilej au evidentiat posibilitatea intensificarii cooperarii economice dintre Romania si Norvegia si cresterea investitiilor norvegiene realizate in tara noastra ca urmare a extinderii, pana in anul 2014, a Mecanismului Financiar Granturile SEE si Granturile Norvegiene pentru perioada 2009-2011.


Prin aceasta prelungire, este prevazuta alocarea pentru Romania a inca 306 milioane euro, ca o contributie la dezvoltarea coeziunii economice si sociale in Romania", se arata in comunicat.

Dintre domeniile propuse de partea norvegiana spre finantare, in cadrul noului Mecanism de Finanatare, MECMA are in vedere domenii ca: schimbari climatice si energie regenerabila, captarea si stocarea carbonului, inovatie in green industry, promovarea conceptului "munca decenta" si a dialogului tripartit.

La 30 septembrie 2010, valoarea schimburilor comerciale romano-norvegiene a fost de 316,2 milioane euro, din care export 250,4 milioane euro si import de 65,8 milioane euro, soldul balantei comerciale fiind pozitiv pentru Romania, respectiv 184,6 milioane euro.


Tot la aceeasi data, in comertul Romaniei cu tarile din afara UE, Norvegia ocupa locul 7 la export (pondere 3,4%) si locul 19 la import (pondere 0,7%).

In topul tarilor partenere ale Romaniei, cu care tara noastra are excedent comercial, Norvegia ocupa locul 6, dupa Turcia, Franta, Moldova, Marea Britanie si Serbia.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1759 ori
Citeste mai multe desprenorvegia romania grant milioane euro