Norvegia aloca Romaniei aproape 300 de milioane de euro pentru proiecte

Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 10:08
1123 citiri
Norvegia aloca Romaniei aproape 300 de milioane de euro pentru proiecte

Ambasadorul Regatului Norvegiei in Romania, Oystein Hovdkinn, a declarat, marti, la Alba Iulia, ca tara sa a devenit "cel mai mare donator bilateral" pentru Romania, urmand sa aloce, pana in 2014, aproape 300 de milioane de euro pentru finantarea unor proiecte, precizeaza Mediafax.

Oystein Hovdkinn a spus ca, din 2009 pana in 2011 Norvegia sustine 70 de proiecte cu o suma de aproximativ 100 de milioane de euro, iar pana in 2014 aceasta suma va fi triplata si va ajunge in total la aproximativ 300 de milioane de euro.

"Norvegia a devenit cel mai mare donator bilateral in si pentru Romania, iar pentru perioada viitoare, datorita faptului ca finantarea va fi extinsa, speram sa identificam si alte posibilitati de colaborare in ceea ce priveste asistenta pe proiecte", a spus ambasadorul Regatului Norvegiei in Romania.

Ambasadorul a adaugat ca Norvegia este o tara cu doar cinci milioane de locuitori, iar, potrivit standardelor tarii sumele alocate Romaniei sunt "considerabile".

Ambasadorul Regatului Norvegiei in Romania, Oystein Hovdkinn, se afla, incepand de marti, intr-o vizita la Alba Iulia.

Oficialul norvegian a avut o intalnire cu prefectul de Alba, Stefan Bardan, iar miercuri urmeaza sa aiba intalniri cu reprezentantii administratiei locale si sa vada lucrarile de restaurare de la Poarta a V-a a Cetatii Vauban din Alba Iulia.

Restaurarea a inceput in primavara acestui an, iar fondurile necesare, in valoare de peste 2,5 milioane de lei, sunt acordate dintr-un fond comun al Islandei, Liechtenstein si Norvegia.

In anul 2009, cele trei state au semnat cu Uniunea Europeana un acord de asistenta financiara pentru tarile din Europa Centrala si de Est, valabil pana in 2014.

#restaurare fonduri norvegia romania , #Norvegia