Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Norvegia a anuntat un plan de 57 miliarde dolari prin care vrea sa acorde lichiditati bancilor

Norvegia a anuntat un plan de 57 miliarde dolari prin care vrea sa acorde lichiditati bancilor

Guvernul Norvegiei si banca centrala au introdus, duminica, noi masuri prin care incearca sa ofere bancilor lichiditati si posibilitatea de a se finanta intre ele, masuri ce prevad si un plan de noi emisiuni de obligatiuni guvernamentale de 350 miliarde coroane (57,41 miliarde dolari). Norvegia a anuntat un plan de 57 miliarde dolari prin care vrea sa acorde lichiditati bancilor


Guvernul Norvegiei si banca centrala au introdus, duminica, noi masuri prin care incearca sa ofere bancilor lichiditati si posibilitatea de a se finanta intre ele, masuri ce prevad si un plan de noi emisiuni de obligatiuni guvernamentale de 350 miliarde coroane (57,41 miliarde dolari).

Noile obligatiuni vor fi oferite bancilor spre a le putea folosi pe post de colateral in operatiunile bancii centrale de acordare de lichiditati.


Dat fiind ca bugetul Norvegiei este excedentar, ca urmare a veniturilor mari din exportul de petrol, valoarea obligatiunilor emise de guvern este limitata, iar analistii au spus ca planul va fi de ajutor, dar nu se stie daca va fi suficient.


"Autoritatile guvernamentale sunt pregatite sa ia masurile necesare pentru a asigura confidentialitatea in sistemul bancar norvegian", a spus primul ministru, Jens Stoltenberg, intr-o conferinta de presa.


"Aceasta facilitate a fost croita pentru nevoile bancilor norvegiene si este in conformitate cu declaratiile G7 despre stabilitatea financiara de la inceputul acestei saptamani", a mai spus Stoltenberg si a adaugat ca guvernul va monitoriza situatia si va lansa noi masuri daca va fi nevoie.


Banca centrala, Norges Bank, a anuntat ca va acorda un nou imprumut pe doi ani, cunoscut in Norvegia sub numele de "F-loans". Noul credit va fi acordat bancilor mici. Pana de curand, Norges Bank oferea mai mult lichiditati pe termen scurt, de o zi sau o saptamana.


"Efectul de ansamblu al acestor masuri va fi sa usureze capacitatea bancilor dea se finanta", a spus guvernatorul bancii centrale, Svein Gjedrem.


Norvegia a fost mai putin afectata decat alte tari de criza financiara internationala, dar banca centrala a fost nevoita sa injecteze sume mari in sistemul financiar, in conditiile in care dobanzile interbancare au urcat vertiginos, iar bancile au incetat sa se mai imprumute intre ele.


Anuntul a venit cu trei zile inainte de sedinta de politica monetara a bancii centrale, la care piata se asteapta la dobanda cheie sa fie micsorata cu 0,25-0,50 puncte procentuale pana la 5,50-5,25% pe an, dupa miscarea concertata din ultima saptmana de diminuare a dobanzilor de politica monetara ale altor banci centrale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 9028 ori