Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Agip si MOL intra pe piata de desfacere a medicamentelor

Agip si MOL intra pe piata de desfacere a medicamentelor
Lanturile de benzinarii Agip si MOL si-au anuntat intentia ca din 2007 sa inceapa sa vanda medicamente fara reteta in Ungaria, datorita schimbarilor legislative din acest stat, referitoare la comercializarea medicamentelor fara prescriptie medicala, potrivit Datamonitor.Previziunile pentru piata ungara a medicamentelor fara reteta indica o crestere anuala a acestui sector de 5%, intre 2005 si 2009, iar Agip si MOL ar castiga, din acest motiv, profituri importante datorita unei astfel de afaceri.
Agip si MOL planuiesc sa profite de schimbarile de lege ungare, in ceea ce priveste distributia medicamentelor prin lanturile de benzinarii ale acestor grupuri, din 2007. Ministerul ungar al sanatatii a estimat ca aceasta schimbare va determina ca aproximativ trei sute de noi produse sa poata fi vandute in acest mod, printre acestea numarandu-se medicamente contra durerii, produse impotriva indigestiei sau medicamente contra alergiilor.

Medicamentele fara reteta (OTC) sunt produse atractive din mai multe motive, spun cei de la Datamonitor. Populatia din ce in ce mai batrana a Europei va asigura cresterea continua a volumelor livrate, ceea ce inseamna, spre deosebire de situatia altor sectoare de retail, ca va exista o accelerare continua a cresterii economice pe aceasta piata, in urmatoarele doua decenii.

Persoanele in varsta sunt, in prezent, mult mai active decat predecesorii si, prin urmare, cu toate ca farmaciile locale raman prima alegere a celor care sunt conditionati, in deplasarile lor, de boala, exista multe persoane care se deplaseaza, in mod regulat, cu masina, catre puncte de comercializare prin retail, cum sunt si benzinariile. Mai mult, exista o tendinta in crestere catre autoingrijire, pentru toate categoriile de varsta.

Estimarile arata ca piata europeana a medicamentelor de tip OTC va creste cu o rata anuala de 3,7%, pana in 2009. Cu toate ca pietele europene occidentale, precum Norvegia, Germania, Spania sau Italia au rate de crestere intre 0,2 si 2%, piata ungara a acestui tip de medicamente, care a fost estimata la 329 de milioane de euro in 2005, va creste, potrivit previziunilor, cu 5% intre 2005 si 2009.

Reglementarile interzic vanzarea de medicamente fara reteta in benzinarii pe mai multe piete, astfel ca nu exista decat trei piete pe care vanzarile prin astfel de puncte de desfacere aduc mai mult de 0,1% din vanzarile nationale totale. Cu toate acestea, medicamentele fara reteta reprezinta o categorie ideala pentru o asemenea comercializare. Astfel de produse pot fi cerute, in multe situatii, in cazuri de urgenta, consumatorii nefiind dispusi sa astepte pentru a putea procura produsele in cadrul programului conventional, iar acesta este un avantaj pentru comerciantii cu program extins de vanzare.

In plus, consumatorii sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru aceste produse, in caz de necesitate. Aceste argumente, impreuna cu tendintele de ascensiune din interiorul industriei de medicamente fara prescriptie medicala sugereaza obtinerea de profituri solide, de catre Agip si MOL, pe acest segment de activitate.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1151 ori