Terorismul, la nivel global: Pagube cat PIB-ul Bulgariei

Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 16:45
2175 citiri
Terorismul, la nivel global: Pagube cat PIB-ul Bulgariei
Foto: Wikimedia

Numai in 2014, pagubele generate de atentatele teroriste din intreaga lume au depasit valoarea atinsa in 2001, odata cu tragicele atacuri savarsite asupra turnurilor gemene din New York si a altor tinte de pe teritoriul american.

Studiul Global Terrorism Index realizat de Institutul de Economie si Pace arata ca anul trecut pagubele lasate in urma de atentatori s-au ridicat la aproape 53 de miliarde de dolari, cu 1,5 miliarde mai mult decat in 2001, relateaza agentia Bloomberg.

Cat PIB-ul Bulgariei

Nivelul daunelor provocate de activitatea retelelor teroriste de pe glob aproape ca atinge valoarea PIB-ului celui mai sarac stat din UE, Bulgaria, iar datele prelucrate de analistii IEP nu include si recentele atacuri din capitala Frantei, considerate de specialisti un fel de 11 septembrie al europenilor.

Pentru a calcula impactul terorismului asupra economiei mondiale, analistii IEP folosesc un algoritm care evalueaza valoarea proprietatilor distruse, costul mortilor inregistrate in atac, al veniturilor pierdute si pe cel al ingrijilor medicale acordate ranitilor.

Scapa evaluarii alte cheltuieli facute cu desfasurarea dispozitivelor de securitate, despagubirile acordate de societatile de asigurari si pierderile rezultate in urma blocadei pe care autoritatile o instituie in astfel de cazuri.

"Impactul atacurilor de la Paris se va face simtit in PIB-ul Frantei inca din acest trimestru. Doar inchiderea capitalei pentru 48 de ore a reusit sa creeze un val de efecte asupra economiei.

Pe deasupra, consolidarea masurilor de securitate in toata Europa si ingreunarea liberei circulatii pe continent va afecta productivitatea economica a zonei", crede Steve Killelea, presedintele institutului.

ISIS, mai mortal decat talibanii

Gruparea terorista Statul Islamic a revendicat anul acesta atentatele de la Paris, Beirut si doborarea avionului rusesc deasupra Peninsulei Sinai.

Intre timp, ISIS, asa cum este cunoscuta organizatia jihadista din Siria si Irak, a depasit in periculozitate gruparile talibane din Afganistan, anul trecut teroristii Statului Islamic facandu-se vinovati de moartea a peste 20.000 de persoane.

Inclusiv presedintele Frantei, Francois Hollande, a definit gruparea ca "cea mai mare fabrica de teroristi pe care lumea a cunoscut-o vreodata".

Califatul instituit de liderii gruparii se bazeaza pe atragerea unor mercenari recrutati din statele occidentale, Rusia si Franta fiind in topul statelor care furnizeaza cei mai multi voluntari pentru gruparea terorista.

In ultimii 15 ani, Europa a mai fost zguduita de atentate grave savarsite impotriva localnicilor din Londra si Madrid de grupari extremiste.

Cu toate acestea, intre 2006-2014, 70% dintre atentate au fost savarsite de teroristi independenti care protestau impotriva guvernelor locale, a imigratiei, impotriva homosexualitatii sau a dreptului la avort, arata raportul IEP.

Cele mai multe atacuri cu victime se inregistreaza in statele emergente, unde aceste grupari pot specula bresele din sistemul de securitate local.

Orientul Mijlociu si Africa de Nord conduce in acest clasament intunecat al terorii, cu 13.426 de vieti pierdute in urma atacurilor de anul trecut.

#teroristi Statul Islamic, #pagube economie globala, #atentate 2014 , #NATO