Sevilla: Reuniunea ministrilor apararii din NATO

Vineri, 09 Februarie 2007, ora 05:30
1124 citiri

Reuniunea ministrilor apararii din NATO incepe astazi la Sevilla, prelungindu-se pana vineri; ea se va axa pe misiunile din Afganistan si Kosovo, precum si pe noul sistem de finantare a Aliantei.

Ministrul apararii spaniol, Jose Antonio Alonso, a reafirmat in fata secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, ca Spania nu va mai trimite alti soldati in Afganistan, desi si-a reconfirmat angajamentul fata de Alianta. Alonso va incerca sa-si convinga colegii ca trebuie formate si finantate unitati de militari afgani, astfel incat Executivul de la Kabul sa controleze situatia din tara.

Alonso spera ca la aceasta initiativa sa adere si restul tarilor aliate care participa la Misiunea NATO desfasurata in Afganistan (ISAF), pentru ca fiecare sa-si asume costul economic al antrenamentului militar. Aceasta propunere coincide cu intentia Guvernului spaniol de a nu mai trimite alte trupe in Afganistan, in pofida criteriului contrar al majoritatii aliatilor.

Cel mai inalt responsabil al NATO a subliniat ca, de cand Spania a intrat in Alianta, ea a fost un aliat "viabil si neconditionat", accentuand "importanta" contributiei spaniole la operatiunile aflate in curs de desfasurare.

O reuniune la care nu vor fi luate decizii

De Hoop Scheffer a dat asigurari ca in prezent Afganistanul constituie o "provocare" in care Spania are un "rol important", precizand ca la reuniunea de la Sevilla nu vor fi luate decizii, fiind vorba despre o reuniune informala in care nu se va aborda infiintare de forte".

In pofida criteriului majoritatii aliatilor, Spania doreste sa mentina limita de 690 de militari in misiunea ISAF, ceea ce presupune o "contributie semnificativa" in opinia guvernului.

Ministrul Apararii spune ca "nu se poate concepe ca Spania sa fie prima, a doua sau a treia tara contribuitoare la numarul de militari in acest tip de operatiuni". Spania este pe locul al noulea ca aport la numarul de efective.
Intrunirea are loc la 25 de ani de la intrarea Spaniei in aceasta organizatie. La ea participa 35 de delegatii, intre care 26 de ministere ale apararii din tarile membre ale Aliantei, cele sapte din asa numitul Dialog Mediteraneean (Maroc, Algeria, Tunisia, Mauritania, Iordania, Egipt si Israel), Rusia si ministrul afgan. Este pentru a doua oara cand reuniunea are loc in capitala andaluza. Prima a avut loc in 1992.

Kosovo

La reuniune se va discuta si despre situatia din Kosovo, dupa ce a fost facuta cunoscuta propunerea de suveranitate partiala pe care a prezentat-o trimisul special al ONU, Marti Ahtisaari. Spania pledeaza pentru aprobarea de catre Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a unei rezolutii de sustinere a misiunii fortelor de securitate KFOR, dupa ce va fi aprobat noul statut al actualei provincii sirbe, si sustine ca UE trebuie sa aibe un rol de protagonist in acest proces.

Alte puncte importante in reuniunea de astazi se vor referi la procedeele Fortei de Reactie Rapida a NATO (NRF), o forta cu capacitate de a actiona in oricare punct al lumii. Aliatii vor mai aborda procedurile de antrenament si de indeplinire a rotatiilor si vor anliza daca se poate folosi o forta de rezerva, posibilitate fata de care Spania se opune, sustinand doar desfasurarea in cazuri de urgenta umanitara.

Sursa: Rador