Rusii sunt ingrijorati ca NATO isi extinde capacitatea de reactie: Vorbim despre aeroporturi si porturi militare. Este o realitate noua

Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 17:45
7320 citiri
Rusii sunt ingrijorati ca NATO isi extinde capacitatea de reactie: Vorbim despre aeroporturi si porturi militare. Este o realitate noua
Foto: Wikimedia

Moscova da semne de nervozitate in fata miscarilor efectuate de Alianta Nord-Atlantica in flacul estic al spatiului european.

Nu doar prezenta batalioanelor aliate in Polonia, Lituania, Letonia si Estonia pare sa-i ingrijoreze pe rusi, cat mai ales infrastructura adiacenta care ar putea rasari pe langa bazele militare, dupa cum mentioneaza atasatul rus pe langa NATO, Alexander Grushko, citat de agentia TASS.

"Procesul de mutare (a trupelor - n.red.) se va incheia in iunie, iar batalioanele NATO vor fi integrate in structurile de aparare ale tarilor gazda. Aceasta creeaza o realitate noua, in care NATO isi extinde capacitatea de reactie. Vorbim despre aeroporturi si porturi militare. Aceste lucruri schimba profund situatia din Europa Centrala", apreciaza Grushko.

Situatia tensionata in care se gasesc cele doua tabere rivale este comparabila cu cea din perioada Razboiului Rece, iar dialogul NATO-Rusia pare sa se fi blocat pentru moment.

Chiar si Grushko crede ca o reluare a discutiilor intre cele doua parti necesita o pregatire minutioasa.

"Discutii la nivel ministerial sunt posibile, dar acest lucru cere pregatiri atente, daca vrem sa avem si rezultate. In acest moment, NATO nu pare pregatita sa isi schimbe atitudinea", a apreciat atasatul Moscovei pe langa Alianta Nord-Atlantica.

Intre timp, de cealalta parte a Marii Negre, la Istanbul, reprezentantii Consiliului Atlantic sunt pregatiti sa intre pentru doua zile in dezbatere, temele discutiilor vizand situatia critica din Siria si Irak, cat si riscul extinderii acestor turbulente spre Europa.

"Discutii critice in vremuri critice" - a titrat cotidianul Hurriyet Daily News, referindu-se atat la situatia conflictuala din Orientul Mijlociu, cat si la tensiunile inregistrate in bazinul Marii Negre.

#summit Consiliul Atlantic, #conflicte Orientul Mijlociu, #tensiuni Rusia NATO, #dialog Rusia NATO , #NATO